Коронавирус, подобен на причинителя на глобалната пандемия, е открит в

...
Коронавирус, подобен на причинителя на глобалната пандемия, е открит в
Коментари Харесай

Ново откритие за коронавируса кара още един научен екип да настоява да се търси предавателят на вируса към хората

Коронавирус, сходен на причинителя на световната пандемия, е открит в кръвта на пет прилепа, живеещи в Тайланд.
SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, се приближава на 91,5% до генетичния код на този новоидентифициран вирус, наименуван RacCS203. Смята се, че вирусът не е в положение да болести хората, защото не може да се свърже с ACE2 рецептора на човешките кафези, входа на Covid-19 в тялото. Установено е обаче, че антителата, циркулиращи в кръвта на тези инфектирани прилепи, както и на панголините, са ефикасни при обезвреждане на вируса SARS-CoV-2. Този биологичен абсурд демонстрира, че коронавирусите, основани на прилепи, не могат кардинално да заразят хората, заключават специалисти. Вместо това създателите считат, че коронавирусите развиват способността да заразяват човешки кафези, откакто първо са били трансферирани в промеждутъчен гостоприемник, като панголин. Тук той мутира и леко трансформира формата си, което му дава опция за свързване с ACE2, теоретизират създателите.
Тези констатации се съгласуват с вчерашното известие на Световната здравна организация, че пандемията евентуално се е появила естествено и коронавирусът не е бил пуснат от лаборатория, обобщава Mail Online, представен от БГНЕС.
 Съединени американски щати пришпорват СЗО да дадат детайлности за произхода на ковид Съединени американски щати пришпорват СЗО да дадат детайлности за произхода на ковид
Съединените американски щати (САЩ) чакат детайлности от Световната здравна организация (СЗО) по отношение на произхода на новия ковид,...
Изследователи, ръководени от университета " Чулалонгкорн " в Банкок, са взели проби от прилепи в леговище за диви животни в Източен Тайланд. Те са провели геномно секвениране на новия вирус, с цел да открият какъв брой тясно обвързван е с други коронавируси, в това число SARS-CoV-2. То разкрива, че най-близкият родственик на новия вирус се назовава RmYN02, вирус, който е на 93,6% еднакъв със SARS-CoV-2. Но макар че са генетично сходни (91,5% идентичност), SARS-CoV-2 и RacCS203 (новият вирус в тайландските прилепи), те имат основни разлики. Например, макар че шиповите протеини на двата вируса са генетично сходни, основният дял на шиповете, който се свързва с човешките рецептори, е доста друг по форма, което прави невероятно новият вирус да се свързва с човешки ACE2 кафези.
Откриването на новия вирус прибавя информация към възходящата банка от познания за фамилията коронавируси, към което принадлежи SARS-CoV-2. По-рано сходни вируси бяха открити единствено в Китай и Япония, само че съществуването на този вариант в Тайланд демонстрира, че има доста повече, в сравнение с се смяташе преди, евентуално публикувани в диапазон от 3000 благи в Югоизточна Азия.
Професор Мартин Хибърд от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, който не е взел участие в изследването, разяснява: " Тази публикация разпознава още един ковид при прилепи, за който се счита, че е обвързван с варианта SARS-CoV-2, причиняващ сега човешката пандемия. Тази нова констатация от Тайланд акцентира необятното разпространяване на прилепите и вирусите, които могат да включват причинителя на актуалното огнище ".
Вируси, тясно свързани с SARS-CoV-2, се срещат в четири типа прилепи, за които е известно, че са „ резервоари “ на доста патогени. Ареалът на тези типове се простира чак на запад до Индия, обгръща целия Южен Китай и доближава чак на изток до Япония. Южният завършек на техния ареал включва Филипините и Сингапур.
 СЗО: Невъзможно е да се откри по какъв начин COVID-19 се е появил в Ухан СЗО: Невъзможно е да се откри по какъв начин COVID-19 се е появил в Ухан
От наличната епидемиологична информация не е допустимо да се откри по какъв начин се е появил COVID-19 на пазара в Ухан. Това заяви специалист от...
Учените желаят да разкрият еволюцията на вируса SARS-CoV-2, с цел да научат от кое място е пристигнал, с цел да предотвратят бъдещи огнища на сходни патогени.
Световната здравна организация (СЗО) към този момент оповести, че е " извънредно малко евентуално " SARS-CoV-2 да е излязъл от лаборатория в китайския град Ухан. Екип от СЗО, изпратен в Китай, с цел да откри произхода на вируса, организира първата си конференция през вчерашния ден, откакто Китай забави задачата. Ръководителят доктор Питър Бен Ембарек от СЗО сподели следното: " Първоначалните ни открития демонстрират, че болестта посредством посреднически тип гостоприемник е най-вероятният път и този, който ще изисква повече изследвания и по-конкретни целенасочени проучвания ".
Авторите на последното проучване пишат в своя отчет, оповестен в " Nature Communications ": " Необходимо е незабавно трансгранично наблюдаване, с цел да се открие непосредственият предаващ вируса SARS-CoV-2 ".
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР