Коронавирус COVID-19 е нов, така че наличните данни и това

...
Коронавирус COVID-19 е нов, така че наличните данни и това
Коментари Харесай

Ще стане ли COVID-19 сезонен?

Коронавирус COVID-19 е нов, тъй че наличните данни и това което знаем за него може да се промени във времето.

Предвид бързото разпространяване на вируса, има доста незнайни.

Заради несигурността и суматохата има доста хора, които търсят отговори и споделят информация от източници, които може да не са достоверни.

Дезинформацията може да докара до засилен боязън, комплициране и съмнение. Една неистина, която се популяризира, е, че ковид е като грипа.

COVID-19 не е като сезонният грип. COVID-19 е тежко респираторно заболяване, което се счита за зоонозно.

Голямата опасност

Симптомите са сходни на грипа, само че съгласно експертите SARS-CoV-2 е доста по-голяма опасност.

Грипът нормално изчезва, когато времето се затопли и доста хора се надяват, че COVID-19 също ще изчезне.

Тъй като понастоящем няма задоволително данни за новия ковид, учените могат единствено да хипотезират от съществуващите данни.

Огнището на SARS, вируса от 2003г. (Тежък изострен респираторен синдром) изчезна през юли, което предполагаше, че може да е сезонно. Въпреки това повече не се появи, обаче това може да е и тъй като ограниченията за ограничение бяха сполучливи. Докато в този момент половината от Ухан избяга още преди града да бъде подложен под карантина.

MERS (респираторен синдром на Близкия изток) към момента се появява понякога в Близкия изток, където има парещ климат.

В момента има други четири ковид, които циркулират при хората към този момент доста години. Тези вируси предизвикват леки настинки от година на година и като грипа са станали сезонни болести.

Теории

COVID-19 може да не изчезне със стоплянето на времето и още не е несъмнено какво ще стане, до момента в който учените в допълнение не изследват и тестват по какъв начин вирусът реагира при разнообразни температури.

Има няколко сюжета, които учените предвиждат. Един от сюжетите е, че новият ковид ще изчезне през летните месеци и в никакъв случай повече няма да бъде забелязан, или може да стане ендемичен като грипа.

Друга доктрина е, че вирусът може да не изчезне през лятото и ще продължи да се популяризира по целия свят, до момента в който блокирането и възбраните за пътешестване убият вируса и той в никакъв случай повече не се появи (като SARS).

Тъй като сега нищо не е несъмнено, обществеността би трябвало да следва препоръките на локалната власт и да бъде в течение с развиването на вируса посредством надеждни локални източници или СЗО (Световна здравна организация).

Мисленето за бъдеще, в което SARS-CoV-2 се трансформира в сезонно респираторно заболяване, като грипа, е мощно смущаващо, само че в случай че това стане по този начин, фармацевтичните компании ще имат по-голям тласък да основат и разпространят ваксина за предварителна защита против COVID-19.

Учените са внимателни и не смеят да дават вяра, че човечеството ще се върне към естествения си темп през лятото, те предлагат на хората да практикуват прецизно обществено разграничаване в засегнатите региони и постоянно да мият ръцете си.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР