Короната на Св. Едуард ще бъде поправена така, че нейният

...
Короната на Св. Едуард ще бъде поправена така, че нейният
Коментари Харесай

Преработват кралската короната, за да пасне на главата на Чарлз III


Короната на Св. Едуард ще бъде поправена по този начин, че нейният размер да пасва идеално на новия крал Чарлз III за коронацията му на 6 май 2023 година За това оповестяват от Бъкингамския замък в Лондон, Англия.

„ Короната на Св. Едуард е изнесена от Лондонската кула, с цел да стартира работата по нейното модифициране преди коронацията в събота, 6 май 2023 година “, се споделя в късото известие до медиите.

Пренасянето й до бижутерското ателие се пазеше в загадка до последно. Сегашното местонахождение също не се разкрива. От двореца оповестяват единствено, че кралското украшение е превозено за преоразмеряване и напомнят, че негова версия е била употребена по време на коронациите на английски монарси от XIII век.

Короната на Св. Едуард е направена за крал Чарлз II през 1661 година като сурогат на средновековната корона, която е претопена след изтезанието на неговия татко през 1649 година Смята се, че оригиналът датира от Едуард Изповедника (последният англосаксонски крал на Англия, управлявал в интервала 1042-1066 г.). по-късно той е разгласен за светец.

Версията на короната от 1661 година се появява даже в кралския герб на Обединеното кралство. Служи и за лого на Кралската поща (Royal Mail). Част е и от значките на английските въоръжени сили.

Имперската корона тежи към един кг, заради огромния брой скъпоценни камъни, които я украсяват. Тя е построена от ефирна златна рамка и сребърна „ паяжина “ с инкрустирани 3000 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и съвсем 270 перли. В допълнение на това най-ценното кралско украшение разполага с огромен елмаз в центъра и няколко рубина.

За коронацията на Елизабет II тя препърляла сериозна трансформация, тъй като трябвало да стане по-лека и женствена. Все отново, когато се възкачва на трона младата кралица е била едвам на 27 години. Кралските хроникьори означават, че има основна разлика сред короната на Джордж VI и тази на Елизабет II.

Сега всички са в очакване, по какъв начин ще наподобява това необикновено украшение на главата на Чарлз III. Церемонията по неговата коронация ще се състои в Уестминстърското абатство, осем месеца след възкачването му на трона и гибелта на кралица Елизабет II.

Предполага се, че церемонията ще включва същите съществени детайли на обичайна работа, която е непокътната достоверна повече от 1000 години. В същото време обаче мнозина чакат празникът да включва и духа на Англия от XXI век, т.е. традицията да е леко осъвременена. Кралските хроникьори чакат тя да бъде „ по-приобщаващо към мултирелигиозната Англия “.

Вече се знае, че коронацията ще бъде в по-малък мащаб и по-кратка. Вероятно тя ще продължи единствено един час. За съпоставяне – този на кралица Елизабет II лиши към три часа. Любопитет е и обстоятелството, че кралицата-консорт Камила ще бъде коронясана дружно със своя брачен партньор Чарлз III.

Броят на гостите ще бъде понижен от към 8 000 през 1953 година на към 2 000 през 2023 година, като се чака те да носят костюми и рокли вместо церемониални одежди. Редица ритуали няма да бъдат изпълнени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР