Корнелия Нинова се справи отлично с ролята си на вицепремиер,

...
Корнелия Нинова се справи отлично с ролята си на вицепремиер,
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Доверието в БСП се повишава вследствие на нашето поведение в управлението

Корнелия Нинова се оправи чудесно с ролята си на вицепремиер, демонстрират го и резултатите
Нашите цели са най-вече в региона на обществената политика и възобновяване на стопанската система

„Преговорният екип през вчерашния ден работи до късно и в резултат на това беше образуван краен документ, с който всички участници в договарянията се съгласихме, а това неизбежно е програмата за ръководство с небосвод до края на годината. И мога да кажа, че в този заключителен документ всички противоречиви моменти са изчистени. Фактически документите са два – програмата на държавното управление и законодателната стратегия.“ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров в ефира на BG on AIR.

Зафиров разяснява, че в програмата за ръководство има записани повече от 100 ограничения, които до края на годината би трябвало да станат факт. „Съпътствано с смяна в законодателството, целяща от една страна осъществяване на заложените ограничения и от друга въвеждане в осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност, тъй че средствата, които са заложени да влязат и да могат да бъдат употребени по предназначение“, добави той.

По думите му е изпълнен мандата за договаряния, който Националния съвет на левицата е упълномощил на преговорния екип на „БСП за България“. „В него бяхме заложили няколко краткосрочни и пет дълготрайни ограничения. Всички те са ясно написани в тези два документа. В огромната си част направените от нас оферти откриха място във финалните документи. Разбира се нашите цели са ясни и те са на първо място в региона на обществената политика, възобновяване на стопанската система и енергетиката, опазването на здравето, културата, образованието“, заключи Атанас Зафиров и акцентира, че програмата на държавното управление е извънредно амбициозна и това значи доста виновна работа в Народното събрание, а като последваща стъпка дефинира обезпечаването на болшинство, което е отговорност на мандатоносителя.

„По отношение на министерствата е значимо да кажем, че в преамбюла на законодателната стратегия още като първа точка ние заложихме едно изискване за действие на Народното събрание, което включва избор на ръководител на Народно събрание. И този избор би трябвало да стане до 22 юли. Оттам нататък следва избор на Министерски съвет. В нашия групов орган дадохме доста висока оценка за работата на министрите от Българска социалистическа партия. Персонални диалози не са водени за лица и ресори. Мисля, че е разумно да запазим тези министерства, с които сега разполагаме“, добави Зафиров за договарянията.

„Г-жа Корнелия Нинова се оправи чудесно с ролята си на вицепремиер и това по мнение на всички е едно от най-работещите министерства. Показват го и резултатите, които бяха реализирани в тази сфера. Амбициозна е и програмата, която сме заложили в бранш стопанска система, а с цел да бъде изпълнена би трябвало да имаме можещ министър“, сподели още депутатът от социалистическата партия и акцентира, че Корнелия Нинова изцяло дава отговор на тези условия.

Атанас Зафиров изясни, че през днешния ден от 16:00 ч. социалистите имат съвещание на своя Национален съвет, където следва да дадат доклад за свършената работа и да вземат мандат за продължение на договарянията в частта за състав и оферти за Министерски съвет.

„Резултатите в последното социологическо изследване демонстрират за Българска социалистическа партия растеж от над 1.5% единствено за месец и половина, което е в резултат на нашето държание в ръководството и Народното събрание, тъй като ние се превърнахме в обществения стожер на това ръководство. Няма по какъв начин да ни удовлетворяват резултатите и по тази причина считаме, че сега имаме потребност от една ускорена законодателна стратегия и работещо държавно управление, които могат да създадат по този начин, че българските жители в действителност да видят смисъла от политиката“, безапелационен бе заместник-председателят на Българска социалистическа партия по повод нарасналото доверие в Българска социалистическа партия, което се регистрира от последното социологическо изследване.

„Искам да погледнем алтернативата избори през призмата на публичния интерес. Само преди няколко дни имаше частични локални избори, на които регистрирахме една от най-ниските изборни интензивности за всички времена, в Нова Загора да вземем за пример беше 26 %. По този метод доста ясно се демонстрира, че дневния ред на българското общество е доста по-различен и парламентарните избори са някъде на последно място в тази редица от цели, които стоят пред българските жители. Основните неща, които вълнуват хората са битката с неравенствата, стопанска система, приходи, цени на енергоносители и потребителска кошница, инфлация – това вълнува хората и ние с нашата стратегия даваме решения на тези проблеми. Затова и считаме, че изборите момента не са решение, а ще задълбочат проблемите. Ние сме в обстановка на невиждана геополитическа рецесия и ни чакат тежки есен и зима“, изясни Зафиров за публичните настройки.

Той съобщи, че социалистите са по-скоро сюрпризирани от метода, по който не е било признато предлагането им за хартиените бюлетини. „Факт е, че метода на гласоподаване единствено с машини лиши една голяма част от българското общество да гласоподава. Тази неточност би трябвало да бъде поправена. Лъжлива е тезата, че ние връщаме хартиената бюлетина, а даваме опция за избор на гласоподавателите, като всеки ще може да гласоподава както откри за удобно“, добави социалистът.

В умозаключение Атанас Зафиров изрази оптимизъм, че ще бъде формирано работещо държавно управление в сегашния парламент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР