Корнелия Нинова, НС: Уважаеми г-н главен прокурор, Разбира се, че

...
Корнелия Нинова, НС: Уважаеми г-н главен прокурор, Разбира се, че
Коментари Харесай

Нинова към главния прокурор: Искаме Вашата оставка

Корнелия Нинова, Народно събрание:

Уважаеми господин основен прокурор,

Разбира се, че всеки има право на своето мнение и на своето мнение, само че считам, че всичко, което вършим и тук, и което следва да приказваме, е политика. Няма по какъв начин да избягаме от това, тъй като когато приказваме за върховенството на закона, за разделяне на управляващите, за битка с корупцията, както и Вашата значима роля в този развой, по този начин и нашата, като народни представители, е изрично обрисувана. Всичко е политика. Самият Вие сте правили политически изявления. Включително и днешното си изявление завършихте с политически думи.

Позволете преди да приказвам съответно по отчета да извадя нещо пред скоби. Факт, който Ви е прочут от дълго време, само че да го кажа и в залата на Народното събрание – ние желаеме Вашата оставка и няма да подкрепим отчета Ви. Защо няма да го подкрепим – тъй като той е доста статистика, без съответни отговори за значими за публичния интерес въпроси. Разбира се, богатата статистика заслужава почитание, тъй като зад нея стои трудът на доста прокурори, тъй че дано одобряват нашето почитание за това, което са свършили. Но да погледнем оттатък статистиката. Този отчет не дава отговори на значими въпроси, които вълнуват обществото в последните месеци. Втората причина, заради която няма да го подкрепим, е че по някои значими за всеки българин въпроси отчетът дава странни отговори. Третата, заради която няма да го подкрепим и имаме несъгласия, това е за мястото и ролята на прокуратурата и контрола върху фигурата на основния прокурор, който и да е това.

Уважаеми господин Гешев, през днешния ден Вие сте основен прокурор, след време може да е различен, само че въпросът е кардинален – за безконтролността на основния прокурор. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ предложихме свое решение на този въпрос. На 29 ноември 2019 година внесохме законопроект, с който се предлага въвеждане на правосъден надзор върху постановленията на прокурора за отвод да образува досъдебно произвеждане, в това число и да бъде анулирано, както и да се дават наложителни инструкции от съда на прокурора по отношение на използването на закона. В отчета, който през днешния ден основният прокурор показва пред нас, той категорично е декларирал своето мнение по този въпрос и то е негативно. Той отхвърля опцията за правосъден надзор върху отхвърли на прокурорите за формиране на досъдебно произвеждане и доста значимо – отхвърля го по кардинални съображения. Г-н Гешев, първият ми въпрос към Вас е това – какви са тези кардинални съображения да не приемате, че съдът може да упражнява надзор върху тези актове на прокуратурата, които към този момент са безконтролни. Не смятате ли, че това е един от методите да дадем отговор на упованията, да отговорим на полемиката, да решим казуса.

Второ. Казах, че отчетът е статистика, която не дава отговор на съответни, вълнуващи обществото, въпроси. Днес господин основният прокурор се опита да даде отговори, само че сякаш не задоволително приемливо. Ние разбираме, че Вие би трябвало да питате проверяващите прокурори каква информация да дадете обществено, само че дали не успяхте да питате тези прокурори – не са ли подготвени експертизите на записите, фотосите на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че вършиме. Колко време е належащо, с цел да отговорите на българското общество – достоверни ли са фотосите от спалнята на премиера, достоверни ли са парите в чекмеджето, достоверен ли е гласът в тези записи, в които има някакви данни за закононарушение? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат – достоверни или не са тези записи и фотоси. Не отговорихте, да вземем за пример, на един въпрос, който през вчерашния ден се обсъждаше в комисия – какво става с следствието против господин Горанов.

Конкретно желая да запитвам нещо от името на „ Българска социалистическа партия за България “ и като жалбоподатели и подаващи сигнали мисля, че можете да ни дадете информация по няколко тематики. От 2017 година до момента в този мандат на Народното събрание сме пуснали до основната прокуратура 15 сигнала с обстоятелства и данни, които сме показали за корупция по висшите етажи на властта. До ден сегашен нямаме информация какво се случва с тези сигнали. Като да вземем за пример със сигнала ни за строителство на преградното съоръжение-ограда на границата сред България и Турция. Нямаме отговор на въпроса ни – кои са тези политици, които персонално Вие казахте, че са получавали нерегламентирани заплащания от КТБ. Какво стана със системата БАЦИС на Агенция „ Митници “, където имахме съществени учредения да Ви сигнализираме за тенденциозен пробив? Хасковогейт – над 30 компании в едни публични поръчки за над 50 млн. лева А договорката за ЧЕЗ и следствието там? Там имаше забавни данни за работа на прокуратурата. Чумата по животните – няколко пъти сме Ви алармирали, съдът към този момент се произнесе, че чума не е имало. Кога някой ще понесе отговорност за това, което се аргументи на цяла Странджа? Този сигнал е от 2018 година А концесията на летище София? Концесията за въгледобиви в Пернишко? Обществената поръчка за строителни работи в Сердика? А мнението, изразено обществено от шефа на НЗОК, че едно лекарство за частните лечебни заведения се заплаща на седем пъти по-висока цена в сравнение с същото на държавна или общинска болница? Цитирам единствено част от сигналите, които сме Ви изпращали 3 години. И мисля, че като хора, които сме ги подали, би следвало да получим информация до каква степен е стигнало следствието по тях, в случай че въобще е започвало. Защото касаят представители на ръководещите в държавното управление на Борисов и нас като съпротива това ни интересува.

Следващото съображение, заради което няма да подкрепим отчета. Казах, че има отговори на въпроси, които касаят от дребното дете до възрастния човек, които са малко смущаващи. Става въпрос за една доста значима тематика - чистата вода, въздух и земя на България. Твърдим, че държавните управления на Борисов трансфораха България в сметището на Европа и на боклуците от трети страни, отвън Европейския съюз. Поздравявам ви за това, по този един случай, който цитирахте - за този един случай, по който сте почнали следствие за отпадъците. Но във вашия отчет казвате, че сте установили 1426 противозаконни сметища в България. Прокуратурата го споделя. Казвам го за депутатите от ГЕРБ, които като чуят ние да го споделяме, скачате и казвате, че лъжем, че търсим някакво опрощение. И 440 замърсявания. Г-н основен прокурор, в главата „ Примери за осъществени инспекции по надзора на правда “ има тези данни, които аз назовавам смущаващи. Почти във всички случаи – и в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, и инспекцията във връзка с водите и замърсяването на Юговска и Чепеларска, и във връзка с изминал период на валидност за растителна отбрана, рискови за човешкото здраве, и всички случаи, които сте цитирали, съвсем всичко, което сте споделили са инспекции, предоставени на Министерство на околната среда и водите, наложени административни постановления и санкции, които стигат до впечатляващото число от 442 лева и 5 стотинки месечно за открити нарушавания.

Въпросът ми е отвън тези инспекции, с които сте установили извънредно тревожното положение за качеството на води, въздух, земя и на българската природа, не намерихте ли съображение, че има закононарушение и че някой е направил такова закононарушение и да му повдигнете обвиняване или най-малко да започнете следствие? Ясно е, че с административните нарушавания и санкции е елементарно – възлагате на Министерството на околната среда и водите, санкционират ги с по 442 лева и те не престават както досега. Колко от тези 1426 противозаконни сметища са обект на вашето следствие като закононарушение, осъществено от някого, тъй като италианската страна се произнесе, че по повод вноса на отпадъци оттова става въпрос за италианската мафия. В България има ли такава мафия и българската прокуратура ще я уточни ли в един миг, или ще се задоволява единствено с констатации по надзора за правда?

В умозаключение желая да кажа: не търсете политически позиции в предизборна акция в това, което вършим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всевъзможни случаи на корупция по високите етажи на властта в държавното управление на Борисов и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да направляваме, изключително от опозицията изпълнителната власт, го вършим по политически подбуди или за предизборни лозунги. Обратното. Няма никакво значение дали си ръководещ или съпротива, в случай че си общественик, който държи на господство на закона, разделяне на управляващите, правова страна, съвместен надзор на управляващите.

Голямото предизвикателство пред всички ни – и политици, и адвокати, и ръководещи, и съпротива е да отговорим на все по-нарастващото чувство на болшинството хора в България, че няма правдивост. Че богатите, че политиците, правораздаването не ги лови. Ето това е предизвикването пред всички нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР