> Корнелия Нинова и Педро СанчесСпомних си срещите на с

...
> Корнелия Нинова и Педро СанчесСпомних си срещите на с
Коментари Харесай

Гласовете ви чувам – писмо на един българин от Париж

 > Корнелия Нинова и Педро Санчес
Спомних си срещите на с левите водачи и министър-председатели от Европейски Съюз и Западните Балкани в София през май 2018 и въпросите, които тя повдигна на тях. Зачудих се дали тематиките за европейската интеграция на Западните Балкани, за кохезионната политика на Съюза и обществените стълбове в новия Европейски бюджет не са станали толкоз далечни за елементарните хора, че все едно парвеню си тананика " Одата на насладата “ на влизане в безценен бутик. Да, от тези, които жълтите жилетки изпочупиха на площад Вандом в Париж – като митинг на хората, които не могат да си купят нищо от там, като форма на нова политическа просвета на тези, които осъзнават, че техния глас не може да бъде чут по различен метод.

Спомних си и нейните срещи на форума на социалистите, който се организира в централата на Организация на обединените нации през юли 2017, където се зарадвах да я видя до водача на социалистите в Испания Педро Санчес и президента на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, и където тя говореше за безработицата, миграцията, бедността, образованието и новата стопанска система на знанието.

Замислих се дали най-сетне виждам човек, който схваща, че сега се води война за смисъла – смисъла на Европа, поуката от историческите неточности, достолепията и слабостите на Съюза, а не робува на общия курс към замяна на волята на елементарните хора, на пренаписване на историята...

Прииска ми се да имам вяра, че бъдещето на българите не е да бъдат върнати към архаично битие, въпреки и покрай центровете на икономическо и софтуерно развиване, че те няма да се трансфорат в биомаса, водеща плътски живот и мислене, което не излиза от рамките на концепцията за лично оцеляване, а политическото им държание ще се лимитира с възпроизвеждането на еднакъв политически модел на плячкосване на националните благосъстояния, на отнемане на хората от настояще и бъдеще, на продажба на националните ползи при всеки комфортен случай.

Иска ми се да имам вяра, че ние и нашите деца няма един ден да бъдем разказани като американското " the lost generation “, изгубеното потомство от романите на Хемингуей – духовно отчуждени, безцелни и безпътни, нито като френското " Generation Desenchantee “, от студентските митинги във Франция против изискванията в областта на образованието и първата война в Залива. Зная, че доста добре ще ме разбере, тъй като приказва свободно и британски и френски, и че осъзнава, че пътят е единствено един – прекъсване на дефрагментацията на обществото, което другояче ще докара до неспособност хората да трансформират системата, да избират личния си път и да вземат участие във вземането на решенията, в чертаенето на личното си бъдеще.

Българският подтекст не може да съществува без европейския, само че не може да бъде заместен от него. Вярвам, че това, че Нинова беше определена за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, който сплотява социалистически, социалдемократически и работен партии от целия свят, само че малко по-късно съумя да направи и балканска обиколка – да се срещне с министър председатели и водачи на леви партии от Западните Балкани значи, че схваща, че страните съществуват, с цел да пазят народите си, и че техният глас би трябвало да бъде чут и регистриран.

Европа не може да отбрани хората в България от срутва на обществените системи, от некомпетентното ръководство на финансите и стопанската система. Разбирам любовта на госпожа Нинова към интернационалната политика и се надявам, че това не значи, че ще продължим линията, в която някой различен основава смисъла на думите, а в противен случай - ще употребява своя опит да търси и откри общ смисъл – който работи и за нас. Не желая повече да виждам по какъв начин европейският хайлайф си затваря очите за протичащото се в България и че поддържа оплесканите до ушите от неизлечима корупция родни политици. Надявам се, че ще даде генерална оценка, и ще изиска предефиниране на цялостния български културен, политически и исторически развой.

Тя сподели, че има сили да отстоява позиции като да вземем за пример тази за Истанбулската спогодба и Пакта за миграция, даже с риск да застане сама против маститите европейски елити.

Хареса ми, когато я чух да споделя, че либерализмът губи позиции. Разрушаването на монопола на леви и десни в Европа и това, че и двете съществени партии ЕНП и ПЕС губят позиции е резултат от дългогодишния им консенсус по главните въпроси на икономическото развиване, на ролята на националния суверенитет и тона в интернационалните връзки. Време е обаче за друга политика. Време е за правдивост, за издигане на ролята на елементарния човек и неговото естествено право да се сплотява и да постанова дневния ред в обществото. Когато италианските заведения за хранене отвориха макар наложените санитарни рестрикции, хората влязоха в тях и споделиха: " Тук народът е властта, а не политиците “.

Отделянето на елита от хората е международен феномен, само че това не би трябвало да значи, че няма място за национално виновна политика. Българска социалистическа партия би трябвало да стане изразител на тази пасивна опозиция – хората от дълго време са обединени на основата на общото възприятие за липса на правдивост, а задача на Българска социалистическа партия е да предложи пътищата и разпоредбите, по които това да стане предмет на политически решения. Политиката би трябвало да се ражда долу, измежду хората, а не да чакаме да ни " спуснат “ дневен ред от горе и най-много извън.

Изпитах някакво облекчение, че Нинова откри време да се види два пъти с Джоузеф Стиглиц. Държавата на хората е противоположното на територията, в която се подвизават лобистките кръгове и олигарсите, където се концесионират обществените услуги, шири се общественото изключване, а хората биват маргинализирани.

Обичам да изтъквам Гор Видал, който споделя, че " ненавистта към времето в което живееш, не е симптом за непорочност “, тъй че дайте да стопираме да се вършим на почтени, да отчетем направените неточности и да започваме да работим за бъдещето, до момента в който още може.

Станимир Павлов (Париж)
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР