Корнелия Нинова и екипът й имат амбициозна програма през последните

...
Корнелия Нинова и екипът й имат амбициозна програма през последните
Коментари Харесай

Корнелия Нинова ще поиска извънреден конгрес на БСП след две седмици

Корнелия Нинова и екипът й имат амбициозна стратегия през последните седмици - поредност от срещи по тематиката за антикорупционен закон, интензивно присъединяване на КСНС при президента, диалози към членовете на Висш съдебен съвет, подготовка на алена телевизия, а в този момент и конгрес за различен бюджет на страната.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Подводни течения в Българска социалистическа партия

Докато двамата мощни в партията - Кирил Добрев и Румен Овчаров поддържат Корнелия Нинова, тя няма от какво да се тормози
15 сеп 2017
Българска социалистическа партия ограничи депутатите си до най-много 12 години в Народното събрание

Корнелия Нинова съумя да прокара радикални промени в устава, в това число директен избор на ръководител от членовете на партията
5 фев 2017
Власт от небето

Подобно на 2013 година Българска социалистическа партия още веднъж е на вълната на протестния анти-ГЕРБ избор и се готви да ръководи
20 яну 2017 Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще изиска от Националния съвет (пленума) на партията да свика изключително съвещание на конгреса. Датата, на която ръководителят ще предложи да се състои форумът е 28 октомври. Пленумът се събира тази събота в парк хотел " Москва " в столицата, тъй като на " Позитано " 20 през уикенда ще се организира фестивал на патриотичната и антифашистката ария " Сребърните чучулиги ", както и фестивал на фронтовата ария " Альоша ".

Този факт приказва за небрежно взето решение от управлението на Българска социалистическа партия, което се удостоверява и от друго събитие. В началото на 2017 година към този момент имаше едно съвещание на конгреса в навечерието на предизборната акция, а по традиция Българска социалистическа партия не организира повече от един подобен конгрес годишно. Според устава на партията съвещание на конгреса има най-малко веднъж годишно като решението се взима от Националния съвет минимум три месеца преди неговото осъществяване.
Нинова обаче ще се позове на член 31, алинея 9 от устава, където се споделя, че " за взимане на решения по неотложни въпроси " форумът може да се събере и в по-кратък период, само че " не по-късно от четиринадесет дни преди датата на провеждането му ".

На последващо място, тематиките, които " Позитано " 20 желае да включи в дневния ред на конгреса, са одобрение на различен бюджет на страната, препотвърждаване на управническата стратегия на Българска социалистическа партия и установяване на целите на председателството. Ако предлагането мине през пленума, дискутирането на сходни въпроси от най-широкия конгрес на левицата ще е бъде казус. По принцип те са предмет на Националния съвет.

Възможните пояснения за държанието на Нинова са няколко. От една страна тя даде обещание по време на акцията си за избиране на ръководител на Българска социалистическа партия, че по всички значими въпроси ще се организира допитване до членовете на партията. Досега такива не са провеждани. Сегашното бързане може да се изясни със периодите за внасяне на бюджета - края на октомври. От друга страна, обаче, дилемите да се обмислят различни оферти по политики са спуснати на отрасловите партийни препоръки едвам тази седмица. От няколко дни пък текат полемики из страната по проблемите на образованието.

Според представители на вътрешната съпротива Нинова е в суматоха от засилващото се напрежение в структурите и желае да " отхвърли " едно съвещание на конгреса по безобидни тематики, с цел да може да отсрочи най-малко с една година провеждането на сериозните диалози на сходен конгрес. Коментира се, че тя се кани да изиска избор на доверие от конгреса и по този начин да ускори позициите си.

Първата борба и премерването на силите ще стане тази събота, тъй като е допустимо предлагането на " Позитано " 20 за ексклузивен конгрес да не получи утвърждение от пленума. " Зависи кой и по какъв начин ще го аргументира ", сподели влиятелен представител на вътрешната съпротива пред " Капитал ".
На събора на русофилите край язовир Копринка преди месец имаше и такива сувенири

Фотограф: Николай Дойчинов
Очаква се напрежение да има и по друга тематика - подготвяната партийна телевизия. Пред лятото Нинова даде обещание тя да започва през октомври, само че пред симпатизанти по време на акцията за частичните локални избори в община Вълчи дол сподели, че се надява тя да тръгне от началото на идната година. " Готови сме с документите. Чакаме лиценза. Вече е несъмнено студиото. Избрани са и публицистите. Когато малкия екран проработи, ще има най-малко една, която ще дава справедлива информация за протичащото се ", беше представена тя от уеб страницата rns.bg. По неофициална информация от " Позитано " 20 планът ще се отсрочи за по-дълго време, което, без значение от аргументите, ще се брои като крах на Нинова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР