Корнел Уест срещу демократите на президентските избори през 2024 гСтартът

...
Корнел Уест срещу демократите на президентските избори през 2024 гСтартът
Коментари Харесай

Изненада в САЩ: Кандидатът от Матрицата срещу Матрицата

Корнел Уест против демократите на президентските избори през 2024 г

Стартът на президентската акция в Съединени американски щати ненадейно заискря със свежи цветове. През юни харизматичният черен мъдрец и артист Корнел Уест разгласи желанието си да взе участие в нея като представител на „ третата мощ “. Той е на 70 години, член е на Демократичните социалисти на Америка, професор по религиозна философия и християнство в Обединената теологична семинария в Ню Йорк.

До момента, когато номинацията му беше оповестена от много маргиналната Американска популистка партия, стояща вляво и, несъмнено, с дребен късмет да докара своя претендент до финалната фаза (за това е належащо да се съберат забележителен брой подписи във всички щати), колосите не бяха изключително обезпокоени. По едно време Бърни Сандърс, който тя също предложения да я управлява, избра да се бори на първичните избори в границите на Демократическата партия.

Но неотдавна се оказа, че Корнел Уест ще влезе в описите на Зелената партия на Съединените щати. И макар че това придвижване в Америка не е толкоз авторитетно, колкото в Европа, само че заради характерния си дневен ред (опазване на околната среда, обществена правдивост, пацифистка външна политика), то има групи от дейни поддръжници съвсем на всички места. Няма да й е мъчно да събере нужния брой подписи.

Народната партия и други групи от левия набор също са подготвени да подадат ръка. Кандидатите на Зелената партия към този момент са взели участие повече от един път във финалния тур на президентските избори в Съединени американски щати. Най-високото им достижение до момента са 3 милиона гласа, подадени през 2000 година за Ралф Нейдър.

Като се има поради обаче, че главният контингент на тази партия са гласоподавателите на демократите, такава разлика в гласовете от формалния претендент на Демократическата партия е изцяло задоволителна, с цел да може представителят на републиканците решително да завоюва идните избори. В същото време Корнел Уест, извънредно известен в афроамериканската и университетската среда, има всички шансове да надмине този резултат.

В управлението на Демократическата партия имаше лека суматоха по този въпрос. Дейвид Акселрод, някогашен старши консултант на президента Обама и считан за създател на неговите победи през 2008 година и 2012 година, към този момент насочи тревожни предизвестия към нейните водачи и към самия президент Джо Байдън, призовавайки ги да вземат на съществено казуса.

Текущите социологически изследвания демонстрират, че 45% от демократите и 34% от републиканците " обмислят " дали да гласоподават за претендент от трета партия.

Корнел Уест от време на време го бъркат или търсят връзка с още по-известния му адаш, " звездата " на моделирането и шоубизнеса Кание Уест (бивш брачен партньор на Ким Кардашиян). Последният, апропо, също има политически упоритости и даже се опита да се кандидатира за президентските избори през 2020 година, само че не съумя. Този път той няма да повтори опита си, само че сигурно ще поддържа Корнел Уест с гласа си. Те в действителност не са родственици, само че имат доста общи близки другари и неведнъж са изразявали взаимно състрадание.

През 2010 година Корнел разяснява изказванието на Кание, че Джордж У. Буш не се интересува от чернокожите: „ Брат Кание Уест беше прав, само че да бъдеш расист по мотивация и желание е друго от това да бъдеш расист по резултат и последици. Не мисля, че президентът Бушлично ненавижда чернокожите. Но ние живеем в система, която е ориентирана срещу бедните и работещите хора, непропорционално по постоянно черни, кафяви и червени. "

Корнел не е толкоз абсурден в поп културата като Кание, само че в интелектуалната среда на Америка славата му е неоспорима. Завършил е с отличие Харвард по Близкоизточни езици и цивилизации и е първият негър защитил /а не почетно получил/ докторска степен по философия от Принстън, университет от Бръшляновата лига.

Той е написал десетки писания, освен по расова доктрина, само че и по общи проблеми. Неговите лекции, изпълнени с експресия и артистичност в духа на проповедите в харлемските църкви, непроменяемо събираха цялостна зала както в класните стаи, по този начин и в интернет. Определя себе си като " джазмен в живота на мозъка " и " блусмен в света на концепциите ". Бунтар по формулировка, Корнел постоянно се караше с управлението на университета и сменяше работата си. Женен е четири пъти и въобще... с една дума, жизнелюбец.

Освен това Корнел Уест е и професионален артист, взел участие в десетки филми. Най-известната му роля е на съветника Уест /Counselor West/ в „ Матрицата: Презареждане “ и „ Матрицата: Революцията “, освен това режисьорът/сценарист Лари Уашовски написа ролята особено за Корнел, без даже да трансформира фамилното му име.

Участието му в тази към този момент класическа проява на борбата на виртуалността в заобикалящата ни действителност дава съображение на съперниците на Уест да настояват (Дейвид Акселрод към този момент работи интензивно, плашейки с всички сили избирателите), че той се насочва напълно към огромната политика въоръжен с " тъмни трикове ", извлечени точно от Матрицата. Самият Корнел сигурно няма да се съгласи с това, смятайки, че си слага за задача да разобличава опитите за замяна на действителния живот с виртуални операции.

Културните желания на Корнел Уест са доста забавни. В едно от интервютата, в отговор на въпрос за три книги, без които човек не би трябвало да живее, Корнел сложи преди всичко разказите на Антон Павлович Чехов. Според него Чехов е „ най-близкото нещо до блуса в литературата. Дори по-дълбоко от блуса, тъй като в него няма и грам от американската религия, че утрешният ден ще бъде по-добър.

Тук, несъмнено, може да се спори дали тази религия е американска или съветска, само че този избор на новоизпечения претендент за президент на Съединени американски щати, несъмнено, демонстрира както широчината на възгледите, по този начин и отличното възприятие за комизъм. В предишното Уест се описваше като християнски бунтовник в жанр Толстой.

Когато всички се възхищаваха на Барак Обама, професор Уест го жигосах: „ Черният амулет на олигарсите от Уолстрийт и марионетка на корпоративните плутократи, който стана глава на американската машина за ликвидиране – и се гордее с това “.

В същото време той продължи да назовава Обама " братко ".

В разгара на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли Корнел Уест съобщи, че Северноатлантическият блок е „ експанзионистичен инструмент на световната мощност на Съединени американски щати, който предизвика Русия за противозаконна интервенция и завладяване на територията на Украйна “.

По неговите думи, „ тази прокси война сред Американската империя и Руската федерация може да докара до трета международна война. Трябва да спрем този спор, да спрем военните закононарушения (включително потреблението на касетъчни бомби) и да стартираме дипломатически договаряния, които би трябвало да доведат до обективен мир. "

„ Демократическата партия – това е партия на войната и Уолстрийт, ориентирана против Русия и Китай. Нека спасим нашата народна власт и света, като разрушим американския милитаризъм вкъщи и в чужбина – както Мартин Лутър Кинг младши мъчително ни подсети! “ – сподели той.

Уебсайтът на акцията му показва една от политиките на Уест „ Край на войните “. В него той се застъпва за разпускането на НАТО, прекратяването на военната помощ от Вашингтон, връщането на американските войски вкъщи, вложението на " тези трилиони военни долари в американските общности " и международната възбрана на нуклеарните оръжия.

Разумна позиция, нали? Въпреки това, на фона на това, което към този момент се случва към американските избори, човек би трябвало да се притеснява, че „ матрицата “ на американската дълбока страна ще направи всичко по силите си, с цел да изведе от процеса Уест, който се пробва да я „ взриви “ от вътрешната страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР