Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание

...
Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание
Коментари Харесай

Престижно научно списание представя опита на българските лекари при лечение на тежки мозъчни аневризми

Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание в света в региона на неврохирургията – е с адрес България. Автор на обявата е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, отпред с доцент Станимир Сираков, шеф на Референтния център по мозъчно-съдови болести, оповестяват от лечебното заведение.

В публикацията се показва опитът на българските лекари при отнасяне на тежки мозъчни аневризми със особено устройство, което се назовава Команечи, което се ползва при мозъчни аневризми с необятна шийка, за които до момента третирането е криело доста сериозен риск от тежки затруднения.

При новия метод в кръвоносния съд в мозъка се вкарва нещо като краткотрайно скеле, което разрешава на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични затруднения за пациента. Това е доста значимо за пациенти с мозъчни кръвоизливи в резултат на аневризма, които могат да се възстановят изцяло след интервенцията.



Списание Neurosurgery с корица дело на графичния дизайнер Антон РобовРеферентният център по мозъчно-съдови болести към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област.



В публикацията се наблюдават случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия способ. Това е третата публикация с напълно българско присъединяване в историята на влиятелното списание.

Първата е от далечната 1981 година и е на проф. Венцислав Бусарски, към този момент мъртвец, който години наред оглавява Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Автор на втората също е екип от болничното заведение, отпред с неврохирурга доцент Красимир Минкин, показват още от лечебното заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР