Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание

Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание ...

Престижно научно списание представя опита на българските лекари при лечение на тежки мозъчни аневризми


Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание в света в областта на неврохирургията – е с адрес България. Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, съобщават от лечебното заведение.

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи, което се прилага при мозъчни аневризми с широка шийка, за които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента. Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията.Списание Neurosurgery с корица дело на графичния дизайнер Антон РобовРеферентният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област.В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод. Това е третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание.

Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавява Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин, посочват още от лечебното заведение.

Източник: novini.bg