Коридор №8 ще свърже Европа с Азия, заяви министър-председателят Бойко

...
Коридор №8 ще свърже Европа с Азия, заяви министър-председателят Бойко
Коментари Харесай

Борисов: Коридор №8 ще свърже Европа с Азия


Коридор №8 ще свърже Европа с Азия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на взаимна конференция с македонския си сътрудник Зоран Заев, съобщи БГНЕС. Премиерът Борисов съпостави Коридор 8, който свързва България и Македония, с пълноводна река, по която ще минават артикули и хора.

Надявам се през идващите години градежът на Коридор 8 да стане необратим, съобщи министър председателят Борисов. Той съобщи, че на 6 и 7 декември в София ще се състои огромна среща на страните от Западните Балкани с представителите на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

„ Интересът за финансиране е доста огромен, тъй като всички виждат, че той може да се осъществя... Това е тематика, която е несъмнено, че ще стане, тъй като е осъзната от всички... Направено е много по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече напън и обезпечено финансиране планът може да се реализира “, сподели още Борисов, разяснявайки въпросът с бъдещето на Коридор 8, който свързва Черно и Адриатическо море, България и Албания през Република Македония. „ Нашата политика е политика на присъединение, тъй като това води до вложения и по-високи приходи. Хората желаят да пътуват и да вършат бизнес, ние би трябвало да им осигурим това... Там където се строи, не се води война “, акцентира българският министър председател, говорейки за транспортната съгласуваност на Балканите. Той съобщи, че в този момент е моментът да се употребява българското председателство и тематиката Западни Балкани да се държи във вниманието на всички сътрудници от Европа и да се предвижи.

„ На Балканите би трябвало да се пазим от думи като нова ера и исторически. Трябва повече невзискателност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкоз по-бързо ще създадем, тъй че нашите приходи да доближат тези в Западна Европа “, сподели Борисов. „ Нашата политика не е ориентирана против трети страни, а тъкмо противоположното – всички на Балканите да получим по-равно. Затова еднообразно значимо за нас е нашите другари от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се причислят към Европейски Съюз, да няма черни петна в района “, акцентира Борисов и добави: „ Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще “.

Премиерът Борисов се разгласи в поддръжка на общата работа сред Българската и Македонската православни църкви. „ Ние не се месим в работата на църквата, само че същински ще сме щастливи двете църкви да работят дружно в името на добруването на двата народа “, сподели той. Борисов съобщи, че с сътрудника Заев са се договорили да създадат практическите неща, които ще доведат до повишение на стандарта на двата народа, а историята да оставят на учените. Така " можем да си създадем живота единствено по-добър ", сподели българският министър председател.

Целта ни е политиците на двете страни да работят в интерес на жителите, акцентира няколкократно македонският министър председател. Говорейки по-специално за понижаване на интернационалните цени за роуминг и телекомуникационни услуги той посочи, че процедурата изисква към 6 месеца за рухването на роуминга, само че той се надява, че това може да стане в по-кратки периоди, в това число до 2-3 месеца.

Заев акцентира също, че подписаното съглашение за преноса на газ ще разреши Македония да получава тази суровина от газовата връзка сред Северна Турция и България. Ние желаеме да работим жителите да имат бизнес, да пътуват, да се срещат, да се засилят контактите сред двете страни и народите ни да живеят по-добре. Зоран Заев също акцентира значимостта на Коридор №8 освен за двустранното, само че и за районното съдействие.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР