Коридор VIII е с голям потенциал, но са необходими още

...
Коридор VIII е с голям потенциал, но са необходими още
Коментари Харесай

Христо Алексиев заедно с колегите му от РА и РСМ подписаха Меморандум за изграждането на устойчива инфраструктура

Коридор VIII е с огромен капацитет, само че са нужни още доста вложения и работа за завършването му. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев по време на церемонията по сключване на Меморандума за съдействие в построяването на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор VIII. Документът беше подписан от министър Христо Алексиев, министъра на инфраструктурата и енергетиката на Република Албания Белинда Балуку и министъра за превоза и връзките на Република Северна Македония Благой Бочварски.

„ За нас е от огромно значение да развиваме и надграждаме транспортната съгласуваност в района. Някои връзки към момента липсват, а други би трябвало да бъдат осъвременени, с цел да се обезпечи задоволителен потенциал. Като цяло по инфраструктурата на коридора на българска територия са осъществени огромна част от секторите. В момента се работи по модернизацията на железопътния сектор Елин Пелин-Костенец и рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас, Фаза 2 по посока Коридор VIII. Изпълнява се и план за техническа помощ, обвързван с модернизацията и построяването на железопътна линия София-граница с Република Северна Македония ", сподели министър Христо Алексиев.

Тримата министри показаха общо виждане, че Коридор VIII би трябвало да бъде обсъждан като един общ план, обхващащ цялата инфраструктура - пристанищна, железопътна и автомобилна. Цялостното довеждане докрай на Коридор VIII ще докара до по-добра транспортна и икономическа съгласуваност, както и възстановяване на успеваемостта на транспортните услуги.

С подписването на Меморандума трите страни потвърдиха значимостта на взаимните старания за ускорение развиването на Коридор VIII и построяването на изчезналите връзки сред трите страни, както и плановете на територията на всяка от тях.

В Меморандума е посочено, че Република България ще постави старания за привършване на дейностите по построяването на последния жп сектор от Гюешево до границата с Република Северна Македония (2.5 км) и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп сектора София-Перник-Радомир-Гюешево. Министърът уточни, че през идната седмица ще започва търгът за строителство на жп правата Перник-Радомир. Той добави, че сега се изготвя техническият план за жп връзката Радомир-Гюешево, като се чака при започване на идната година да бъде утвърдена и процедурата за строителство.

Република Северна Македония ще работи по построяването и завършването на транспортната инфраструктура до границата с Република България и Република Албания. Това включва завършването на дейностите по жп секторите Куманово-Беляковце- Крива Паланка и построяването на новата жп линия в сектора Крива Паланка-Деве Баир, граница с Република България (общо 89 км). Изготвяне на подробни планове за рационализация и електрификация на железопътния сектор Куманово-Скопие-Кичево (обща дължина 150 км) и построяването на нова железопътна линия в сектора Кичево-Стуга-Лин, граница с Република Албания (обща дължина 70 км).

От своя страна Република Албания поема уговорката да работи по рехабилитация на железопътната линия Тирана-Дуръс и построяването на новия железопътен клон до интернационалното летище „ Майка Тереза " (Ринас) (обща дължина 34,7 км), както и по рехабилитацията на железопътна линия Дуръс-Рогожин-Поградец-Лин и построяването на нова железопътна връзка Лин-граница с Република Северна Македония (обща дължина 137 км).

Съгласно документа трите страни се договарят посочените цели да бъдат реализирани до 2030 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР