Корейски фолклорен ансамбъл Йонгчон Мьонгджу Нонгак“ кани жителите и гостите

...
Корейски фолклорен ансамбъл Йонгчон Мьонгджу Нонгак“ кани жителите и гостите
Коментари Харесай

Корейски нонгак среща българския фолклор на фестивал в Пловд...

Корейски фолклорен отбор „ Йонгчон Мьонгджу Нонгак “ кани жителите и гостите на Пловдив да се допрян до обичайното корейско фолклорно зрелище „ нонгак “ в границите на „ Ханмаданг фестивал “. На 15 декември 2022 от 17:00 часа в Голяма зала на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ публиката в Града под тепетата ще може да за пръв път да се наслаждения на корейски „ нонгак “ концерт, който отбелязва осмата годишнина от включването на това изкуство към Представителния лист на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Фолклорният концерт „ Ханмаданг фестивал “ е с вход свободен.



„ Нонгак “ поражда от общностните обреди и селски занимания на Корея. Представлява типична форма на музика и танц на корейските земеделци, практикувана за разнообразни цели като помиряване на боговете, молитва за богата годишна продукция, изпъждане на зли духове. Постепенно фолклорното изкуство еволюира от локалния си, общностен темперамент към театрално изкуство. През 2014 година с включването му към Представителния лист на ЮНЕСКО фолклорното зрелище намира самопризнание и като скъпо и значимо културно завещание на света. Днес „ нонгак “ съчетава перкусионен отбор с духови принадлежности, танци, драма и акробатични осъществявания. „ Нонгак “ има и своите районни разновидности. На 13 и 15 декември феновете ще се срещнат с корейски фолклор от регион Мьонгджу, за който е типично следното:

·        Представлението се състои от 12 части;

·        Изпълнителите са облечени в бели панталони с горнища в жълт, червен и зелен цвят;

·        В регион Мьонгджу „ нонгак “ се употребява най-много като трудова ария.

Йонхуа Джонг, шеф на Културен център „ Йонгчон “ споделя:

„ За мен е чест, че имаме опция да сме дружно с българските жители и корейската диаспора в България на концерт за културен продан в областта на фолклорните изкуства сред България и Корея. Нека това събитие бъде мотив, който да ни подсети дълбоката история на двустранни връзки и да се откриват още културни прилики сред двете страни. Надявам се този концерт да бъде мост за усилването на другарството сред двата народа. “ 

Ансамбъл „ Йонгчон Мьонгджу Нонгак “ ще бъде съпроводен на сцената от Фолклорния камерен отбор към АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив. Двата състава ще пренесат феновете в обичайните ритми, костюми и танци на Южна Корея и България. Сред неповторимите принадлежности, които ще звучат в Пловдив, са корейската флейта от бамбук и двойна тръстика, наречена пири; струнният инструмент хегъм, състоящ се от две копринени струни, на които се свири с лък от конски косъм; духовият инструмент от бамбук дегъм. Уникалният им тон ще бъде съпроводен от осъществявания на българските дудук, гайда и тамбура. 

Концертът „ Ханмаданг фестивал “ се провежда от Културен център „ Йонгчон “ и Хана Арт Нетуърк като районен управител за България. Съорганизатори на самодейността са Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР