Корейската SK Hynix и партньори могат да станат новия собственик

...
Коментари Харесай

Появи се нов кандидат за купувач на Arm


Корейската SK Hynix и сътрудници могат да станат новия притежател на Arm
(снимка: SK Hynix)

Вторият по величина производител на памети, корейската компания SK Hynix, обмисля закупуване на английския разработчик на чипове Arm. Това обаче може да стане единствено в консорциум с други вложители.

„ Обмисляме взаимни вложения в Arm с други компании ”, сподели Парк Юнг-хо, основен изпълнителен шеф на SK Hynix, на брифинг за пресата в сряда, 30 март. „ Arm играе доста значима роля в световната полупроводникова екосистема. Тази екосистема няма да разреши на нито един индивид да се възползва в цялостна степен от придобиването на Arm ”.

През септември 2020 година Nvidia разгласи съглашение за придобиване на Arm, според което трябваше да заплати 21,5 милиарда $ в акции и 12 милиарда $ лични средства, в това число 2 милиарда $ незабавно след съглашението. Въпреки това през февруари 2022 година, която трябваше да завърши през март т.г.
още по темата
След това притежателят на Arm – SoftBank – разгласи проекти за IPO на английския си актив или продажба на дял в компанията на вложители до 2023 година Според анализатори на Блумбърг, все още на листването Arm може да има пазарна капитализация от 60 милиарда $.

Intel също демонстрира. Главният изпълнителен шеф на американската компания Пат Гелсингър сподели през февруари 2022 година, че консорциум, включващ Intel, е водил договаряния за придобиване на Arm, още преди да бъде подписана договорката с Nvidia.

Потенциалната инвестиция в Arm не е неочакван ход на SK Hynix, която неведнъж афишира проекти за разширение на бизнеса си, в това число посредством придобиване на активи. В края на декември 2021 година SK Hynix завърши първия стадий от договорката за. Съгласно изискванията на съглашението, Intel ще трансферира всички активи, свързани с производството на NAND чипове за SSD дискове, NAND съставни елементи и полупроводникови пластини, на SK Hynix.

Корейската компания ще получи от Intel и дружество за произвеждане на NAND чипове в Далиан, Китай. Intel, от своя страна, ще резервира интервенциите си със системи памет Optane, употребявани най-вече в центровете за данни.

Покупката на активи от Intel ще коства на SK Hynix общо 9 милиарда $ и ще бъде най-голямата облага в историята на компанията. Пазарните специалисти са единомислещи, че поглъщането на бизнеса на Intel ще укрепи позицията на SK Hynix и ще ѝ разреши да се трансформира във втория по величина производител на флаш памет в света след Samsung.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР