Корейската компания остана сама в кратката листа на конкурса за

...
Корейската компания остана сама в кратката листа на конкурса за
Коментари Харесай

Парламентарно решение ускорява приключване на преговорите до 15 април между АЕЦ и Хюндай

Корейската компания остана сама в късата листа на състезанието за строител на двата нови блока с технология AP1000
Две парламентарни комисии гласоподаваха " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " да стартира, организира и завърши договарянията с " Хюндай " за създаване на новите блокове 7 и 8 в нуклеарната централа до 15 април 2024 година

В Проекта на решение е записано, че енергийният министър би трябвало да предприеме всички дейности, посредством които да обезпечи на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " нужните условия, с цел да бъдат извършени и завършени в период до 15 април 2024 година договаряния с включените в късата листа евентуални компании за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй с технологията AP1000.

Единствената компания, включена в късата листа, е " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " (Hyundai Engineering & Construction Co). 

Тази компания има опит, позитивни финансови резултати и дава отговор на всички условия по процедурата, съобщи ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев.

Проектът на решение беше признат с 11 " за ", 7 " въздържали се ", без нито един срещу от страна на депутатите от Комисията по енергетика. Народните представители от Комисията по околната среда и водите гласоподаваха с 11 " за ", 2 " срещу " и 5 " въздържали се ", съобщи .

Пет компании, демонстрираха интерес за присъединяване в процедурата по преквалификация по отношение на създаване на 7-и и 8-ми блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000: " Флуор " (Fluor B.V.), " Бехтел " (Bechtel Nuclear Power Company Limited), " Хюндай " (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.), консорциум с водач " Чайна Нешънъл Нюклиър Корп. " (China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и сътрудник China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и " Чайна Енерджи енджиниъринг Корп. " (China Energy Engineering Corporation Limited), разгласи в петък, 16 февруари, " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ". Тогава компанията заяви, че единствено " Хюндай " минава напред.

" Двете китайски компании не дават отговор на изискванията, тъй като нямат съглашение с " Уестингхаус ", липсват документи, имали са и други проблеми. Едната американска компания " Флуор " няма позитивен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е взела участие самата " Флуор ", а нейна дъщерна компания. Компанията " Бехтел " има позитивен финансов резултат за изискваните последни пет години, само че също не са взели участие с главната си компания, а с дъщерно сдружение, което не може да покрие техническите критерии ", сподели в сряда Делян Добрев, представен от " Фокус ".

" Целта на решението на Народното събрание е освен дадем право на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " да стартира договаряния с тази компания, която дава отговор изцяло на изискванията, само че и да сложим някои други условия ", сподели още ръководителят на енергийната комисия. И показа някои от значимите, съгласно него, условия: да има закрепена цена; да има период за изграждането; да се подпише контракт сред " Уестингаус " (доставчици на реакторите) и " Хюндай ", с цел да може да се ръководи по-добре този проект; най-малко 30 % български компании да вземат участие на предоставените строителни и проектантски действия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР