Кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало,

...
Кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало,
Коментари Харесай

Как се принтира жива тъкан?

Кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало, надникнаха в лабораторията на факултета по микротехнологии при Телавивския университет, ръководена от проф. Тал Двир, където е изработен пробив в принтирането на тъкани.

" Обличат ни в облекла сходни на скафандри. В лабораторията има няколко пространства, като светая светих е това с принтера( може би има и и още принтери). Наш лидер е ст.н.с. дбн Асаф Шапира, началник на лабораторията. А обектът на наблюдаване е един мишок, който с изключение на личното си сърце има още едно-външно, а специфична инсталация дефинира по какъв начин тъкмо то пулсира и какъв брой течност изхвърля ":

" Лабораторията съществува от 2011 година и се занимаваме с триизмерно принтиране на тъкани. Най-напред започнахме с коремна тъкан, която е равна, само че към този момент се насочваме към по-обемни органи, които съдържат и кръвоносни съдове. 3 годишен е пътя ни до печатане на орган наподобяващ на човешко сърце, който включва кафези и извънклетъчни субстанции. Отпечатването става от колаген, премесен с мускулни и кръвни кафези. Все още сме в умел интервал. Мисля, че сме по-напред от сходни лаборатории, каквито има в целия свят, само че към момента не сме достигнали до равнище напълно да сменим с отпечатано сърцето, даже на опитните животни. В момента следим какво е положението на основания от нас орган, в случай че работи редом със съществуващо сърце при животни.

За разлика от други лаборатории по света се насочваме да отпечатаме допустимо най-сложни органи, каквото е сърцето, макар че резултатите идват по-бавно и се изискват повече тествания и проучвания. Отличаваме се и с това,че работим въз основата на материали и субстанции взети от самия пациент. Това прави проучванията по-скъпи и съперниците ни го заобикалят.

Докато се вършат опитните с животни, отпечатахме и модел на човешко сърце. Казвам, че е модел, тъй като е с 2 см по-късо от елементарното сърце на възрастен човек. Важното за в този момент е основаване на компютърния логаритъм. Отпечатването лиши 4 часа. В нашата лаборатория работим и за печатане и на най-различни други органи. Например ретина на окото, тъкани на червата, на костен мозък, в което са най огромните ни триумфи. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР