Кореспондентът на в. Велт Дениз Юджел, който е с германско

...
Кореспондентът на в. Велт Дениз Юджел, който е с германско
Коментари Харесай

Журналистът Дениз Юджел иска обезщетение от Анкара заради ареста си в Турция

Кореспондентът на в. " Велт " Дениз Юджел, който е с немско и турско поданство и е съден в Турция по обвинявания в тероризъм, съди турското държавно управление поради задържането си в турски затвор. Това съобщи ДПА, като се базира на неговия юрист.

Юджел бе освободен през февруари, откакто прекара една година в пандиза.

Спорният въпрос е, че Дениз е арестуван под арест в продължение на година, сподели за ДПА по телефона неговият юрист Вейсел Ок.

Юджел желае да получи обезщетение от 2,98 милиона лири (455 000 долара) от турското държавно управление съгласно правосъдни документи, с които се е срещнала организация ДПА.

Ние чакаме този правосъден случай да даде образец за други публицисти, които са арестувани нелегално без същинско доказателство, сподели Ок.

На първо място Дениз не трябваше да бъде задържан поради това, че упражнява журналистическа дейност; би трябвало да има цена, която държавното управление и съдът да платят за сходна неправда, добави той.

Адвокатът сподели, че първото правосъдно съвещание по делото се чака да се състои на 25 септември в Истанбул.

Съдът би могъл да изчака, до момента в който видят присъдата в продължаващия основен развой против Дениз, уточни юристът, имайки поради процеса против Юджел по обвинявания в терористична агитация и подстрекателство към принуждение.

Процесът стартира на 28 юни в неявяване на Юджел. Съдията отхвърли искане на журналиста за оправдаването му по всички обвинявания. Следващото съвещание по делото е планувано за 20 декември.

В случай че не успеем да реализираме резултат в Турция по отношение на обезщетения, ще се обърнем към Европейския съд за правата на индивида, сподели Ок.

Германският клон на организацията „ Репортери без граници” заяви нощес в „ Туитър”, че Юджел желае обезщетение от 1 милион турски лири (152 000 долара).

(БТА)

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР