Коренът на корупционните проблеми у нас са ин хаус поръчките.

...
Коренът на корупционните проблеми у нас са ин хаус поръчките.
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Коренът на корупционните проблеми са ин хаус поръчките |

Коренът на корупционните проблеми у нас са ин хаус поръчките. Не самите ин хаус процедури са проблем, а казусът е неналичието на одитен, правосъден и следователски надзор. Някои принадлежности ще бъдат изключвани, с цел да не се злоупотребява с тях. Не съм уверен, че държавното управление ще остави ин хаус поръчките, тъй като не се знае какъв брой бързо може да се постави надзор.

Това заяви министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер пред Нова Нюз.

" Министерството на нововъведенията разполага с към 6 милиарда за целия интервал - 6, 7 или 8 години. Това не са основни разноски за просвета, нововъведения и конкурентоспособност ", сподели още Лорер. Стана ясно и че ведомството ще се намира в остарялата постройка на Българска народна банка - на площад " Батенберг ".

Относно обезщетенията за бизнеса министърът изясни, че и електричество, и газ са покрити:

" Всички проблеми в обществото са адресирани оптимално бързо. Програмата за обезщетения за газ е 140 млн. лв. за декември и януари. Надяваме се по този начин потребителите да имат спокойна зима ".

Лорер изясни, че целите на държавното управление са в образованието - безвъзмездни детски градини, ясли, училищен заплати с 25% над междинната, както и в инвестициите в базова инфраструктура, енергетика, ЖП, пристанища. 

Относно ББР той съобщи, че е належащо ново лице, което условно ръководещите назовават: " Нямате потребност от човек в ББР ".

" Ще представим стратегия, ориентирана към производителите на розово масло. Ще бъде обвързвана с тяхната продукция ", разгласи министърът. 

Лорер сподели още, че аргументите за вложенията би трябвало да са стопански, а не геополитически. Относно промените във Фонда на фондовете той показа, че с ББР ще работят доста близо и ще разпределят функционалностите си. " Една от функционалностите на Фонда на фондовете ще бъде да оказва помощ в ръководството на оперативните стратегии. Надеждата ми е, че лятото ще забележим и първия транш по Плана за възобновяване и резистентност ".

Попитан какви нарушавания са открити за месеца, през който ръководят, министърът съобщи, че нарушаванията са открити още през лятото. Той даде образец е , където " се представихме меко казано несъответстващо ". По думите му ръководството на бъдещите ЕКСПО ще бъде в Министерството на нововъведенията и растежа и добави, че на това изложение не сме разбрали, че става въпрос за високи технологии, а още веднъж сме разчитали на историята. 

Относно връзките ни със Северна Македония Даниел Лорер уточни, че тематиката е от изключителна значимост: 

" Изключително значимо е за нас е тематиката за връзките със Северна Македония да бъде многопистова и да развиваме добросъседска стопанска система. Бързото напредване сред двете столици е нужна причина за нормализиране на икономическия оборот и самолетното напредване е знак, че Скопие и София стартират натоварен разговор ". 

По думите му Северна Македония няма да завърши процеса на присъединение, до момента в който не подсигурява за правата на българите: " Ако вложителите имат ясното чувство, че България се движи по пистата на правова страна, ще бъде най-сериозното отпушване на вложения у нас ", коментира министърът на нововъведенията и растежа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР