Корани, изгорени пред египетското и турското посолство в Дания

...
Малка група крайно десни протестиращи подпали копия на свещената книга
Коментари Харесай

Малка група крайно десни протестиращи подпали копия на свещената книга на исляма - Корана, пред посолствата на Египет и Турция в датската столица Копенхаген.

Вторнишката антиислямска демонстрация в Копенхаген, организирана от крайнодясна ултранационалистическа група, наречена "Датски патриоти", последва изгарянето на Корана, което групата организира в понеделник и миналата седмица пред посолството на Ирак.

Два подобни инцидента се случиха и в съседна Швеция през последния месец.

В понеделник външното министерство на Ирак призова властите на страните от ЕС "бързо да преразгледат така наречената свобода на изразяване и правото на демонстрации" в светлината на изгарянето на Корана.

Турция заяви в понеделник, че категорично осъжда това, което нарича "подло нападение" срещу Корана, и призова Дания да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на това "престъпление от омраза" срещу исляма.

Египетското външно министерство призова във вторник шарже д'афер на Швеция, за да осъди оскверняването на Корана.

Правителството на Дания осъди изгарянето като "провокативни и срамни действия", но заяви, че няма правомощия да блокира демонстранти, които не проявяват насилие.

Данският министър на външните работи Ларс Локе Расмусен заяви във вторник, че е провел "конструктивен телефонен разговор" с иракския си колега Фуад Хюсеин относно двустранните отношения на двете страни и изгарянето на Корана.

"Повтори осъждането на Дания на тези срамни действия, извършени от няколко лица. Подчерта, че всички протести трябва да останат мирни", написа той в X, социалната мрежа, известна преди като Twitter.

"Хората се ползват от разширена свобода на словото, когато демонстрират", заяви професорът по право от университета в Копенхаген Трине Баумбах пред агенция Ройтерс, обяснявайки датските закони.

"Тя не включва само словесното изразяване. Хората могат да изразяват себе си по различни начини, като например чрез изгаряне на предмети."


Източник: "Св: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР