Кораловите рифове са сред жертвите на климатичните промени и през

...
Кораловите рифове са сред жертвите на климатичните промени и през
Коментари Харесай

AI ще се опита да помогне за спасяването на коралите

Кораловите рифове са измежду жертвите на климатичните промени и през годините учените са опитвали най-различни способи да ги защитят. Успехът обаче е най-малък, по тази причина в този момент те ще прибегнат до още една от дребното останали очаквания - изкуствен интелект, оповестява The Verge.

Учени от Фондацията за възстановяване на коралите (CRF) във Флорид са създали нов изкуствен интелект - CeruleanAI, който проучва 3D карти и изображения на рифове и дава повече детайлности за положението им и дали напъните по опазването им дават резултат. Дълго време учените трябваше да посещават рифовете персонално и да водят ръчни мемоари, което е надалеч от оптимално. След това минаха към видеозаписи, които преглеждат.

Новата технология ще помогне за следене на растежа на новите корали, които учените са добавили. Тази година невиждано топлият океан в региона на Флорида докара до обезцветяването и надлежно умирането на съвсем всички нови корали. От 70-те години до момента в региона са изгубени 90% от здравите корали.

Учените ще употребяват записите от камерите, с цел да основават 3D карти, които да се проучват от изкуствения разсъдък. Той ще споделя какъв брой добре се възвръща рифът и ще дава препоръки и ще вижда ранни признаци на евентуални проблеми. Надеждата на учените е технологията да редуцира времето за разкриване на проблеми и надлежно да помогне за по-ранно реагиране и взимане на ограничения.

CeruleanAI би трябвало да стартира работа от идната година. CRF възнамерява да предложи логаритъма и за други учени, като ще е безвъзмезден или на гладко растяща цена според от това какъв брой запаси са нужни. Амбицията е да се направи по този начин, че технологията да не способства за нездравословните излъчвания посредством ресурсите, които са нужни за потреблението ѝ.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР