Кораловите рифове по света изпитват глобално избелване за четвърти път,

...
Кораловите рифове по света изпитват глобално избелване за четвърти път,
Коментари Харесай

Учените казват, че кораловите рифове по света изпитват масово избелване в затоплящите се океани

Кораловите рифове по света изпитват световно избелване за четвърти път, оповестиха в понеделник водещи учени по рифове, вследствие на стоплянето на океанските води на фона на породено от индивида изменението на климата.

Избелването на кораловите рифове в минимум 53 страни, територии или локални стопански системи е доказано от февруари 2023 година до момента, споделиха учени от Националната администрация за океаните и атмосферата и Международната самодейност за коралови рифове. Това се случва, когато уплашените корали изхвърлят водораслите, които са източник на храна, и им придават цвета. Ако избелването е мощно и дълготрайно, коралите могат да умрат.

Кораловите рифове са значими екосистеми, които поддържат подводния живот, пазят биоразнообразието и забавят ерозията. Те също по този начин поддържат локалните стопански системи посредством туризъм.

Избелването се случва в разнообразни райони от известно време. В най-голямата екосистема на коралов риф в света, Големия бариерен риф в Австралия, избелването зас...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР