Корабната индустрия е сред най-големите замърсители на атмосферата, сочат резултатите

...
Корабната индустрия е сред най-големите замърсители на атмосферата, сочат резултатите
Коментари Харесай

Порт Варна може да има зарядна станция за кораби на втечнен газ

Корабната промишленост е измежду най-големите замърсители на атмосферата, сочат резултатите от последното проучване на Международния съвет за чист превоз (ICCT). Корабите изхвърлят повече серен диоксид от всички коли, камиони и рейсове, взети дружно, в света. А въглеродният диоксид, който основават, е повече от всички парникови газове на доста от промишлено развитите страни, настояват създателите на проучването, написа Черно море.

К.д.п. Живко Петров, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Морска администрация”, приказва за опциите да бъде решен този проблем, който бе и тематика на неотдавнашен конгрес във Варна.

- Вече е в действие нормативният документ на Международната морска организация, който дефинира минималното възможно наличие на нездравословни излъчвания на корабното гориво. Излиза, че единствено това не е достатъчно…
- Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата, което беше реализирано на 12 декември 2015 година, планува понижаване на излъчванията от всички промишлености. Борбата с климатичните проблеми е главен приоритет и Европейският съюз, като водеща мощ в корабоплаването, организира политика в тази тенденция. Европейски Съюз сполучливо работи по пътна карта за понижаване на нездравословните излъчвания от корабоплаването, която беше призната от Международната морска организация (ИМО) на последната сесия на Комитета за запазване на морската среда.

- Доколко е действителна обсъжданата опция корабите да преминат на полутечен газ, като се има поради, че този голям парк е напълно на течни горива? И по какъв начин може Европейска комисия да повлияе за нейното осъществяване?
- Не може да се чака внезапно прекосяване към новите видове корабни горива. Това би трябвало да се случи поетапно, отчитайки условията за икономическото положение на бизнеса. Като първа стъпка прекосяването на нов вид задвижване може да се планува за корабите, опериращи в пристанищата. Става дума за влекачите и други пристанищни плавателни съдове, както и корабите, които правят къси дистанции по постоянни линии, като фериботи.

- Как корабите на новия вид гориво ще минават през Босфора, откакто Турция категорично не разрешава през проливите й танкери за полутечен газ?
- Турция е приела ограничения за контролиране на трафика през Босфора, които с в сходство с Глава V от SOLAS. Тези правила целят повишение на сигурността на корабоплаването. Особено, когато се отнасят за кораби, които транспортират рискови и замърсяващи околната среда товари. Като се има поради размера на мегаполис като Истанбул и чувствителността на региона във връзка с морския трафик на всички черноморски страни, тези ограничения за контролиране на трафика са естествени и разумни. От друга страна, актуалната система за прекосяване на Босфора и Дарданелите изисква „ лимитираните плавателни съдове “ и другите плавателни съдове, пренасящи рискови товари, да освободят съответни точки в съответните проливи. Тоест, да завършат по своя пренос, преди сходни съдове да могат да влязат от противоположната посока. Този режим не не разрешава, а единствено контролира трафика на кораби, пренасящи полутечен природен газ (ВПГ). Не съществува ограничаване и за кораби, задвижвани с ВПГ.

- Какви са вероятностите пристанище Варна да има станция за зареждане на корабите с полутечен газ?
- Изграждането на такава станция ще бъде функционалност, правопропорционална на действителните потребности на пазара. Перспективите са положителни в средносрочен и дълготраен проект, защото непрестанно завишаваните условия във връзка с ограничението на замърсяването на въздуха от мореплаване ще подтиква корабособствениците за прекосяването към нови технологии.

- Неотдавна на конгрес във Варна беше издигнат и наболелият проблем за конкурентността на европейския байрак, а той визира целия европейски търговски флот...
- Първо следва да се означи, че европейски байрак не съществува. По време на конференцията, за която питате, бе дискутирана потребността от слагането на корабоплаването като стратегически приоритет на Европейския съюз и неговите страни членки. Като подобен той би трябвало да бъде подплатен с действителни ограничения за обезпечаване на финансиране, както и актуализиране на разпоредбите за държавните помощи в корабоплаването, тъй че страните членки да не губят своите конкурентни преимущества.

- Има и още един, към този момент хронически проблем с изоставените кораби, които пречат на естествената употреба на пристанищата. Той беше разискван на последната взаимна среща сред Българска морска камара (БМК) и Апелативен съд (АС) – Варна, на която участвахте. Как може да бъде решен?
- Изоставянето на кораби в пристанищата не е нито нов, нито чисто български феномен и проблем. Трябва да се означи, че решаването му може да пристигна в следствие само на интердисциплинарно изпитание, защото за установяването на ефикасен режим във връзка с изоставянето на кораби е належащо проучването на опита на други страни, както и приемането на повсеместен пакет от промени освен в Кодекса на комерсиалното мореплаване, само че и в други закони, като да вземем за пример Гражданския процесуален кодекс.

- Има ли късмет за възобновление на фериботните връзки в Черно и Бяло море, които да съживят и Фериботния комплекс - Варна?
- Знаете, че главен приоритет на транспортната политика на съюза е насърчаването на корабоплаването на къси дистанции, в това число и на фериботното мореплаване. Трябва обаче да се има поради, че развиването на фериботните транспорти, както и на Фериботния комплекс – Варна, е в директна взаимозависимост от степента на икономическото развиване на черноморските страни. В тази връзка развиването на стопанските системи на страни като Украйна и Грузия, както и увеличението на двустранния стокообмен с Русия и установяването на постоянни фериботни линии с Турция биха имали позитивно влияние върху развиването на Фериботния комплекс - Варна. Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Изпълнителна организация „ Морска администрация “ поставят поредни старания за построяването и поддържането на обективна двустранна и многостранна правна основа на развиването на фериботните транспорти в Черно море.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР