Корабите, които плават до европейските пристанища, са изправени пред обща

...
Корабите, които плават до европейските пристанища, са изправени пред обща
Коментари Харесай

И корабите плащат сметката за климатичната сделка

Корабите, които плават до европейските пристанища, са изправени пред обща сметка за въглеродни излъчвания в размер на 3,6 милиарда $ през идната година, когато ще бъде въведено този тип таксуване, до момента в който континентът усилва напъните си за битка с изменението на климата, написа Bloomberg.

Сумата е приблизителна оценка на общата цена за съблюдаване на Системата за търговия с излъчвания на Европейския съюз (ЕС) - ETS, направена от Drewry Shipping Consultants.

Съгласно регламента, който влиза в действие на 1 януари, корабите, които идват и отплават от пристанищата на Европейски Съюз, би трябвало да заплащат за своето въглеродно замърсяване, което визира доставките на всичко - от контейнерни товари с подготвени артикули до полутечен природен газ (LNG), нужен за стопляне на домовете през зимата.

Глобалната корабна промишленост е генерирала повече от 1 милиарда тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата през 2018 година и се зарежда съвсем извънредно от горива, получени от нефт, които са много по-евтини от нисковъглеродните други възможности. Нейното въвеждане в ETS е част от проекта на Европейски Съюз за декарбонизиране на бранша.

Въпреки че доближава милиарди $, сметката е част от приходите, генерирани от интернационалното мореплаване, и е малко евентуално да окаже огромно въздействие върху цените, които потребителите заплащат за стоките. За сравнение миналата година индустриалният водач AP Moller-Maersk регистрира облага от към 30 милиарда $.

През 2024 година контейнеровоз, плаващ сред Европа и Азия, може да наложи такси от към 810 хиляди евро (887 хиляди долара) според ETS, демонстрира скорошна оценка на морската класификационна организация DNV, която допуска цена на въглерода от 90 евро на звук.

Сумата е единствено към 10% от годишната сметка за гориво на същия транспортен съд – което значи, че измененията в цената на петрола сами по себе си могат елементарно да надвишават цялата стойност на ETS.

По сходен метод вариациите в разноските за транспорт на артикули с контейнери сред Европа и Азия през последните години са по-малки от разноските на Европейски Съюз за ETS. А механизмът ще съставлява единствено дребна част от сметките за транспорт на нефт и газ.

Новите правила надали ще разрешат на чисти други възможности като зеления метанол да се конкурират по цена с изкопаемите горива в близко бъдеще, разяснява Стийн Рубенс, старши съветник в Drewry.

„ Дори цената на зелените горива да намалее на половина през идващите три години, има потребност от повече налози, с цел да се изравнят изискванията “, акцентира той, добавяйки: „ Зеленият метанол евентуално ще остане в доста неподходящо състояние най-малко до 2026 година “

Пропуски в търговията

Въпреки че ETS съставлява дребна част от транспортните разноски, към този момент се приказва за това по какъв начин търговци и компании могат да употребяват малки врати, с цел да избегнат заплащането на таксите.

Шест страни членки на Европейски Съюз - главно по крайбрежието на Средиземно море - показаха опасения предишния месец, че изпращачите могат да избегнат таксите по ETS, в случай че дебаркират в пристанища покрай, само че отвън Европейски Съюз. Блокът към този момент сподели, че египетското пристанище Порт Саид и мароканският комплекс Tanger Med би трябвало да бъдат разпознати като „ прилежащи пристанища за прекачване на контейнери “, с цел да се предотврати избягването на таксите.

Друг евентуален метод за заобикаляне на таксите би бил потреблението на прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд, при които товарите се трансферират сред плавателни съдове в морето.

Например, в случай че петролен танкер отплава от Сингапур до европейска пристанищна зона, разтовари се посредством сходен трансфер и по-късно отплава назад към Сингапур, той няма да дължи нищо по ETS, акцентират от DNV. Това е по този начин, тъй като в действителност в никакъв случай не е спирал в пристанище на Европейски Съюз.

„ Комисията ще следи от близко вероятните прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд в подтекста на идното използване на ETS за морския бранш “, показва представител на Европейската комисия (ЕК). „ Когато е подходящо, Комисията ще бъде подготвена да предложи ограничения за справяне с всяко избягващо държание, с цел да резервира целостта и успеваемостта на ETS на Европейски Съюз “, прибавя той.

Разходите за съблюдаване на ETS, която се ползва както за Европейското икономическо пространство, по този начин и за пристанищата на Европейски Съюз, към този момент може да са релативно ниски за толкоз огромна промишленост като корабоплаването. Но съвсем несъмнено ще стане по-скъпо: макар че спедиторите би трябвало да покрият единствено 40% от излъчванията си през 2024 година, тази цел ще нарасне до 70% през 2025 година и до 100% през 2026 година - същата година, когато излъчванията на метан и азотен оксид ще попаднат в обсега на разпоредбите.

Използвайки същите догатки, които са включени в оценката на Drewry за 2024 година, която се основава на действителни излъчвания от 2022 година и цена от 100 евро на звук CO2, това ще генерира обща сметка за 2026 година от 9 милиарда $.

И в случай че приемем, че сходството с ETS в действителност стане доста по-скъпо, икономическите причини за потребление на малки врати също могат да набъбнат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР