Кораби като „Резос“ са строени на открито от суров материал

...
Кораби като „Резос“ са строени на открито от суров материал
Коментари Харесай

Птицеглавият кораб край Копринка чака подходящо време за довършването му

Кораби като „ Резос “ са строени навън от недопечен материал и е изключено всякакво изгниване на дъбовите греди. Така основателят на птицеглавия тракийски военен транспортен съд инж. Георги Вълевски опроверга изказванията, че съдът е оставен да гние край язовир “Копринка”. Точно поради снеговете и дъждовете през зимата не е комплициран долният ред на обшивката, така наречен шпунтов пояс, с цел да не се появят проблеми с тази част на огромната лодка. За зимуването на оборудването са взети нужните защитни ограничения и на свръзките на дървените елементи е сложена специфична смола.
В четвъртък в базата на казанлъшкия Морски клуб „ Севт III”, където зимува корабът, гостува известният български мореплавател Дончо Папазов. Според него съдът е „ влагане в региона на културата, което припомня за богатото ни историческо минало “ и се строи по всички правила. Неговите домакини Георги Вълевски и Атанас Димитров, създател и началник на плана „ Археосвят - по пътя на великите “, направиха постоянния оглед на водното оборудване.
За довършването му следва още работа, само че тя ще бъде възобновена, когато метеорологичните условия го разрешат. Според конструктора инж. Вълевски в софтуерно отношение корабът „ Резос “ е правилно копие на оригинала от храма на Мединет Хабу, а в основаването му той е вложил персоналните си познания и богат опит в градеж на плавателни съдове. В София се отиват птичите глави и оръжията за носа и кърмата на кораба. По проект оборудването би трябвало да е готово за Празника на розата при започване на юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР