Корабът Вера Су не е подал сигнал към Морска администрация,

...
Корабът Вера Су не е подал сигнал към Морска администрация,
Коментари Харесай

Експерт: Вера Су не е подал сигнал, че има проблем, преди да заседне

Корабът " Вера Су " не е подал сигнал към " Морска администрация ", че има проблем, преди да заседне край крайбрежията на Камен бряг.
Това сподели в студиото на " Денят стартира " Христо Христов от Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушен, железопътен и воден превоз.

" Корабът той се вижда към този момент, когато засяда край Камен бряг, това се следи от тази система за морския трафик, че корабът към този момент е затънал, оттова към този момент е оповестен и морският център за търсене и избавяне, който сигнализира и ни сезира за това събитие, с цел да стартират самите дейности на " Морска администрация " по инспекция на кораба ", добави Христов.
Нашите институции са се пробвали да се свържат с кораба, само че оттова не са отговаряли. Дали повода за това е техническа обаче не е ясно, защото български специалисти към момента не могат да обследват техническото положение на кораба заради усложнените метеорологични условия. Работата на специалистите на борда продължава редом с следствието на прокуратурата.

" Прокуратурата постоянно се стреми да търси виновността, която е на човек, съдействал за това събитие, а ние търсим аргументите. Те са в четири посоки постоянно - човешкият фактор, механически отвод, здравословно положение на вахтения и влошени метеорологични условия, които биха довели до това събитие ", сподели още Христо Христов.

Той посочи, че Националният ръб е самостоятелен орган и не е в структурата на Министерството на превоза, а бордът проверява и самото събитие, само че и метода на водене на интервенцията по спасяването на кораба.

" Правим няколко опита да се качим на кораба, с цел да забележим неговото техническо положение, оборудването, само че вършим два несполучливи опита, дори единият беше с катер на " Гранична полиция ", само че вълнението беше доста мощно и специалистите от борда и привлечените външни специалисти нямахме опция ", описа Христов.

Затова не може да се каже дали има техническа нередовност все още.

" Има версии. За недействие на вахтения все още, може този човек да му е станало и неприятно - версията здравословно положение, да е примрял. Тук това, което ни смущава, че на вахта е имало единствено един човек. По принцип би трябвало да са двама, второ лице, което да упражнява надзор за заспиване и по този начин нататък ", разяснява Христо Христов.

Той добави, че нашата страна е длъжна да се намеси, когато притежателят на кораба не реагира в случай, че има заплаха от екологична злополука.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР