Корабът ни в пролива Дрейк. Снимка: БТААнтарктика е достигната от

...
Корабът ни в пролива Дрейк. Снимка: БТААнтарктика е достигната от
Коментари Харесай

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ достигна Антарктика. Близо е до о-в Ливингстън

Корабът ни в пролива Дрейк. Снимка: Българска телеграфна агенция
Антарктика е достигната от българския боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421). Той прекоси 60-ия паралел в пролива Дрейк в ранния следобяд на 12 февруари, навлизайки в географския район Антарктика, заяви Българска телеграфна агенция.

Екипажът на кораба, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, аржентинският лоцман капитан-лейтенант Хуан Николау, както и плаващите с кораба български антарктици и публицисти се събраха на бака на плавателния съд, с цел да се поздравят за достижението.

Антарктика обгръща континента Антарктида, както и водите и островните групи в Южния океан, ситуирани на юг от Антарктическата конвергенция.

Очаква се плавателният съд да дебаркира в Южния залив на в късните следобедни часове през днешния ден след което екипажът и антарктиците ще стартират незабавни товаро-разтоварни действия.

Антарктика е една ясна и точна естествена лаборатория, която учените би трябвало да изследват, с цел да дадат своя дял в общото знание за това какво предизвиква човек на планетата и по какъв начин вредите от неговото битие да бъдат минимализирани. Именно това е главната причина да изследваме Антарктика. Това показа пред Българска телеграфна агенция хидробиологът доцент Любомир Кендеров, участник в 31-вата българска антарктическа експедиция. Преподавателят в Биологическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е взел участие също в 27-ата и 28-ата българска антарктическа експедиция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР