Кораб на Газпром откри доказателства за възможно наличие на друго

...
Кораб на Газпром откри доказателства за възможно наличие на друго
Коментари Харесай

Путин: Кораб на Газпром откри доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство на тръбата Северен поток

Кораб на " Газпром " откри доказателства за допустимо съществуване на друго взривно устройство на тръбата " Северен поток ", на 30 км от мястото на предходната терористична офанзива, сподели още съветският президент Владимир Путин.

Той напомни, че " Газпром " към този момент е получил позволение от датските управляващи да изследва мястото на детонациите на " Северен поток ", само че не е спрял дотук, а корабът, нает от компанията, е траял по тръбопровода.

„ И на разстояние към 30 км от мястото на детонацията беше открита колона, която стоеше на същото място, където стана детонацията “, сподели Путин, отбелязвайки, че става дума за най-уязвимите места на газопровода – тръбните съединения.

„ Специалистите считат, че това може да е антена за приемане на сигнал за задействане на взривно устройство, което може да бъде - не споделям, само че може да бъде - положено под тръбопроводната система ”, акцентира Путин.

Според него " явно са били заложени няколко взривни устройства " по " Северен поток ".

" Нещо избухна, само че нещо не. Не е ясно по какви аргументи. И в този момент, несъмнено, бихме желали да получим позволение от датските управляващи без значение или взаимно с тях, или по-скоро посредством образуване на интернационална група от специалисти и експлозиви, които могат да работят на такава дълбочина, да проведат нужните изследвания. И в случай че е належащо, обезвредете взривно устройство, в случай че има такова, несъмнено “, продължи Путин.

" Но на нашата молба към датските управляващи получихме отговор, че те самите би трябвало да помислят за това и когато преценяват за допустимо, ще ни дадат отговор. Такъв неразбираем отговор беше получен ", заключи Путин.

Според него апелът към датските управляващи е бил насочен " безшумно, без звук, без никакъв ". „ Само с молба да работим дружно или да образуваме интернационална група от специалисти, експерти, които да слязат дружно по транспарантен, понятен за всички метод да прегледат това място и в случай че в действителност има някакво взривно устройство, да се опитат да го обезвредят. Отговорът беше неразбираем, просто казано, никакъв отговор. Казаха, че би трябвало да изчакаме “, съобщи още Путин.

Руският президент Владимир Путин сподели още през днешния ден, че миналогодишните гърмежи по газопровода " Северен поток " са били осъществени на " държавно ниво ", и отхвърли концепцията, че самостоятелна проукраинска група е виновна за случая като я дефинира като " цялостен парадокс ", съобщи Ройтерс.

Газопроводите " Северен поток - 1 и 2 ", които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море, бяха взривени в серия от необяснени детонации през септември, а Москва назова това " интернационален тероризъм ".

Дания, Германия и Швеция започнаха свои следствия за гърмежите, само че Москва споделя, че не е била държана в течение за резултатите от тях. 

" Питахме датските управляващи дали желаят да работим дружно или да образуваме интернационален екип от експерти и специалисти ", сподели Путин в изявление за държавния ефирен канал " Россия-1 ". " Oтговорът е, както споделих, неразбираем. Накратко - няма отговор. Казаха, че би трябвало да изчакаме ".

" Човек постоянно би трябвало да търси кой има интерес. А кой има интерес? На доктрина, несъмнено, Съединени американски щати имат интерес ", сподели Путин.

Съединени американски щати твърдо отхвърлят каквато и да е връзка с гърмежите на " Северен поток ", написа Българска телеграфна агенция. 

Експлозия от този тип, с тази мощ, на тази дълбочина, може да бъде осъществена единствено от експерти и подкрепена от силата на страната, която разполага с такива технологии ", съобщи съветският президент. 

На 27 септември предходната година Nord Stream AG заяви за „ невиждани опустошения “, настъпили предходния ден „ на три низа от морските газопроводи „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “. Шведските сеизмолози записаха две детонации на 26 септември по маршрутите на морските тръбопроводи. Главната прокуратура на Руската федерация инициира формиране на дело за интернационален терористичен акт след щета на газопроводи.

Американският проверяващ публицист Сиймур Херш, базирайки се на източник, сподели на 8 февруари в своя публикация, че взривни устройства под газопроводи са били сложени през юни 2022 година под прикритието на учения Baltops от водолази на Военноморски сили на Съединени американски щати с поддръжката на норвежки експерти. Според Херш решението за осъществяване на интервенцията е взето от президента на Съединени американски щати Джо Байдън след деветмесечни полемики с представители на администрацията, ангажирани с въпросите на националната сигурност. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на питане на ТАСС назова изложената от Херш версия „ цялостна неистина и цялостна небивалица “.

Миналата седмица The New York Times, базирайки се на американски публични лица, заяви, че " проукраинска група ", която е работила без знанието на управляващите в Съединени американски щати, може да е направила бойкот на газопроводите. В същото време Die Zeit разгласява обява, в която се показва, че немски следователи са разпознали кораб, употребен от диверсанти. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински жители и е записана в Полша.

 

Източници: Българска телеграфна агенция, " Труд "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР