Копривата е уникален народен лек и силна храна за трапезата

...
Копривата е уникален народен лек и силна храна за трапезата
Коментари Харесай

Тази билка изхвърля отровите от тялото, а я има навсякъде

Копривата е неповторим национален лек и мощна храна за трапезата ни. Нейните свойства я вършат повсеместен лек за 30 заболявания, измежду които анемия, синузит, астма и язва. Копривата е и отличен избор за хората, които желаят да стопят фигурата преди летните месеци. Използва се и в доста козметични артикули, защото е потребна за косата и кожата.  

В 100 г коприва се съдържат 42 калории, 0.11 г мазнини, въглехидрати - 7.49 г, 6.9 г фибри, 0.25 г захари и 2.71 г белтъчини. Водата е 87.67 мл. 

Копривата е богата на витамини А, В, С, D, E и К. Малко знае се, че тя съдържа повече витамин С от броколи, спанак, карфиол, маруля и зелен фасул. Осигурява на организма и минерали като калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед. Тя е източник на незаменими аминокиселини, бета-каротин и фибри. 

Известна е със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично деяние. Коприва се предлага като мощно средство за предотвратяване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни болести, също и при лекуване на алергии и анемия. Целебната мощ  се дължи на нейните кръвопречистващи функционалности. 

Отварата от коприва понижава наличието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища, е потребна и за отделителната система, защото добре контролира работата на стомаха. Световноизвестната лечителка Мария Требен горещо предлага да се пие запарка от коприва и дава много информация за изгодите от тази билка. 

Продължителният банкет на отвара от растението ускорява имунната система и бори вирусните болести и бактериалните инфекции. Чай от коприва лекува проблеми на пикочната система. Той сполучливо се оправя с пясък в бъбреците и пикочния мехур, както и при болестно задържане на урина. 

Доказано е, че копривата оказва помощ и при проблеми с черния дроб и жлъчката, заболяване на далака. Растението „ чисти ” слузта в стомаха и дихателните органи, стомашните конвулсии и язва. Копривата има страховит резултат и върху дихателните пътища. Приемът на чай от лечебното растение оказва помощ и при белодробни проблеми. 

Консумацията всекидневно на една или две чаши чай от коприва би била от изгода за всеки. Чаят от билката покачва работоспособността, концентрацията и отстранява умората и отпадналостта. Ако хапвате прясна коприва, резултатите ще са същите. Високото наличие на жизненоважния детайл желязо, който е виновен за трудоспособността и силата в организма, е основната характерност. 

По-добре е да пиете отвара от коприва без захар. По предпочитание чаят може да се смеси с запарка от лайка или мента. Освен това копривата има потвърдено съдосвиващо деяние и тонизиращо деяние върху матката, което оказва помощ при маточни кръвотечения.

Някои от най-важните изгоди за здравето на копривата включват: способността и за детоксикация на организма, възстановяване на метаболизма, стимулиране на имунитета, стимулиране на кръвообращението, възстановяване на енергийните равнища, контролиране на менструалния цикъл, лекуване на кожни болести, отбрана на бъбреците и жлъчния мехур, защищава организма от възпалителни процеси, увеличение на мускулната маса, контролиране на хормоналната интензивност, попречване на диабет, при ниско кръвно налягане, успокоява хемороидите и други



Ето по какъв начин копривата може да ни помогне да бъдем по-здрави:

 

1. Копривата оказва помощ на организма да се оправи с натрупаните токсини – широкият набор от потребни хранителни субстанции, открити в копривата я правят идеално средство за детоксикация на тялото. Копривата има леко диуретично деяние, което подтиква и оказва помощ за по-лесното изхвърляне на токсините от тялото.

Копривата подобрява ефективността на асимилиране на питателните субстанции от червата и по-този метод лечебното растение оказва помощ за вярното действие на целия организъм.

 

2. Копривата е потребна за бременните – копривата е ефикасна при прекомерно кървене и работи като коагулант, т.е. оказва помощ на кръвта се съсирва по-бързо. Освен това копривата подтиква образуването на кърма и оказва помощ при процеса на кърмене.

 

3. Копривата е ефикасна при мъчителна менструация и менопауза – Копривата има няколко дейни съставки, които въздействат върху женското здраве. При болезнени предменструални признаци, копривата може да успокои спазмите и подуването на корема, като в същото време свежда до най-малко притока на кръв по време на менструацията. За дами в менопаузата, копривата е потребна, защото може да реализира равномерен преход към този нов интервал в живота на дамата и възвръща хормоналния баланс, който е най-големия проблем при дамите в менопаузата.

 

4. Копривата има изразени противовъзпалителни свойства – тя има стимулиращо и загряващо деяние, което го прави доста ефикасен против разнообразни възпалителни положения като артрит или хронична мускулна болежка. Изследвания демонстрират, че чаят от коприва може да бъде ефикасен при лечение на подагра, усмиряване на болките в мускулите и облекчаване на признаците при артрит.

 

5. Копривата оказва помощ при хора страдащи от остеопороза – малко от нас са чували за минерала борон. Той се съдържа в копривата и играе извънредно значима роля в метаболизма и усвояването на калция. Редовната консумация на чай от коприва може да понижи риска от развиването на остеопороза.

 

6. Копривата е ефикасна при болести на дихателната система – лечебното растение може да се употребява при сенна хрема, астма и други сезонни алергии. Редовната консумация на чай от коприва е използвано за лекуване на астма в Австралия, генерации наред.

 

7. Копривата е потребна за мъжете за предварителна защита на увеличението на простатата. Важно е да се означи, че копривата може да предотврати увеличението на простатата, само че при към този момент увеличена простата, копривата не е ефикасна.

 

8. Копривата усъвършенства здравето на кожата – екстрактите от коприва оказва помощ при акнеи даже може да спре развиването на бактериалните инфекции по кожата. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, копривата може да намали появата на белези и петна, свързани с напредването на възрастта написа zdraviste.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР