Копривата е питателна суперхрана, която може да се намери в

...
Копривата е питателна суперхрана, която може да се намери в
Коментари Харесай

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Копривата е питателна суперхрана, която може да се откри в обилие напролет. Често подценявана, тази зеленина е цялостна с витамини А, С и К, както и минерали като желязо, калций и магнезий. Освен това е превъзходен източник на протеини и фибри. Тази публикация ще ви научи по какъв начин да извършите вкусна, лесна за подготвяне и налична чорба от коприва, която ще ви помогне да се възползвате оптимално от този сезонен подарък.

Съставки

1 кг прясна коприва
2 глави лук, нарязани
3 моркова, нарязани
3 стръка целина, нарязани
4 скилидки чесън, смлени
1 л зеленчуков бульон
Сол и черен пипер на усет
Заквасена сметана или кисело мляко (по желание)
Прясна мента или магданоз за гарнитура
Инструкции

Подготовка на съставките
Първо, измийте усърдно копривата под студена вода, с цел да отстраните всички замърсявания или инсекти. След това я нарежете на по-малки части, премахвайки твърдите стъбла, в случай че е належащо. Нарежете лука, морковите и целината на дребни кубчета.

Готвене на супата
В огромна тенджера загрейте малко олио или масло на междинен огън. Добавете нарязания лук и гответе, до момента в който омекне и стане полупрозрачен. След това прибавете морковите и целината, гответе още 5 минути, като разбърквате понякога.

След това прибавете чесъна и гответе още една минута, като внимавате да не изгорите чесъна. Постепенно изсипете зеленчуковия бульон в тенджерата, като разбърквате, с цел да комбинирате всички съставки. Оставете супата да заври, след което намалете котлона до най-малко и оставете да къкри към 20 минути или до момента в който морковите омекнат.

Добавяне на коприва и дотъкмяване на супата
Добавете нарязаната коприва към кипящата чорба и гответе още 5-7 минути, до момента в който копривата омекне, само че към момента резервира яркия си зелен цвят. Ако употребявате паста, деликатно я прибавете назад в тенджерата дружно с малко от водата за готвене, в случай че е належащо.

Сервиране и гарниране
След като супата от коприва доближи мечтаната консистенция, разпределете я в купички за сервиране, може и да я пасирате. По предпочитание поръсете със заквасена сметана или кисело мляко преди сервиране за спомагателен кремообразен привкус. Гарнирайте всяка порция със свежи листа от мента или магданоз, с цел да добавите нотка прохлада и хубост към вашето ядене. Може да добавите и бяло сирене.

Тази бърза, лесна и бюджетна чорба от коприва е идеално решение за вечеря през седмицата или обяд на работното място. Той е цялостен с хранителни субстанции, елементарен за подготвяне и задоволително еластичен, с цел да дава отговор на разнообразни диетични желания. Най-добрата част? Можете да съберете останалата чорба и да я замразите за бъдеща приложимост, гарантирайки, че постоянно имате здравословна алтернатива за хранене на разположение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР