Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства,

...
Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства,
Коментари Харесай

Копривата - естествен лечител с множество полезни свойства

Копривата е същински натурален врач. Благодарение на потребните си свойства, тя е универсално лекарство за доста болести. Нищо чудно, че националната сентенция гласи: „ Наръч коприва замества седем лекари “.
Копривата усилва наличието на хемоглобин, оказва помощ за загубата на непотребни килограми, форсира метаболизма и води до оптимално кръвообращение.
Копривата съдържа огромно количество витамини В, С и К, желязо, калций, каротин и калий. Растението е богато на потребни микроелементи като флавоноиди, танин, органични киселини, етерични масла и хистамин.
Трудно е в резюме да изброим лечебните свойства на копривата. Това растение има тонизиращо деяние, форсира възобновяване на лигавиците на храносмилателния тракт, възстановява менструацията при дамите. Копривата облекчава умората, покачва устойчивостта на организма към вируси и заболявания.
В националната медицина копривата се употребява за лекуване на доста болести. Отварата от листата е чудесна при себорея и алопеция. Помага за подсилване на косата и възстановяване на цялостното здраве на скалпа.
Прясно изцеден сок от коприва се употребява в маски, компреси или домашни лосиони. Те се ползват и върху язви или рани, тъй като отстраняват възпалението на кожата и форсират зарастването. Маските се предлагат на хора с проблематична кожа. Те имат бактерицидни, противовъзпалителни и антисептични свойства.
Настойката от коприва е изключително потребна при менопауза. Помага за понижаване на честотата на горещите талази и облекчава положенията на безпокойствие и бодърствуване. Народните лечители предлагат да се пият настойки от коприва при подагра и ревматизъм, при нарушаване на кръвообращението или като болкоуспокояващо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР