Копия на пръстена и меча на кан Кубрат вече са

...
Копия на пръстена и меча на кан Кубрат вече са
Коментари Харесай

Уникално дарение! СУ „Христо Ботев“-Враца вече притежава пръстена и меча на кан Кубрат

Копия на пръстена и меча на кан Кубрат към този момент са част от експозицията на кабинета по история на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ във Враца. Ценните реликви бяха дарени от проф. Иван Гаврилов, шеф на клиниката по гръдна хирургия в СБАЛ по онкология – София.
зтъкнатият доктор посети просветното средище във връзка 11 май – ден на светите равноапостоли Кирил и Методий. Той бе посрещнат тържествено и приветстван от шефа Виктор Кръстев, управлението и възпитаниците на учебното заведение. Проф. Гаврилов прегледа кабинета по история и описа на любознателните възпитаници невероятната история за откриването на гроба на Кубрат в с. Мала Перешчепина, дн. Украйна. След разчитането на надписа на пръстена – „ НА ПАТРИЦИЯ КУБРАТ “, светът схваща, че тук е заровен основателят на Стара Велика България. Като свършек на увлекателния роман, професорът изненада присъстващите с скъпото подаяние – регалиите на владетелската власт на канът на прабългарите. Те ще бъдат изложени в специфична витрина в кабинета по история, за могат да бъдат видени от всички възпитаници и от гостите на учебното заведение.
Изненадите не свършиха дотук. Проф. Гаврилов учреди годишна стипендия за всяка една от идващите пет години, която ще получават двама зрелостници – момче и момиче, постигнали отличен триумф, и с изявени патриотични прояви.
При визитата си, проф. Гаврилов подари доста исторически книги и насочи пожелания към учениците да обичат България, по този начин както са я обичаше Левски. Той напомни думите на един от съдиите, произнесли смъртната присъдата над Апостола на българската независимост: 
- Хитър и проникновен е... Умен човек, има почтени очи, които надълбоко в мене гледат…. Ако не бях турчин и не бях миралай, щях да потегли след този човек!
- Ти си вманиачен, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.
- Не! Започват от бесилото! Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, с цел да умрем. Той умира, с цел да живее!...
Това е следващата родолюбива изява на изтъкнатия хирург, подкрепящ образованието, културата и духовността в България. През м. ноември 2022 година, с помощта на неговата финансова помощ, възпитаници от филантропичните паралелки на СУ „ Христо Ботев “ посетиха паметни места в Букурещ, свързани с делото на Раковски, Ботев, братята Евлоги и Христо Георгиеви.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР