Копие от обяснителната записка и чертеж-разрез на Кино Космос изпрати

...
Копие от обяснителната записка и чертеж-разрез на Кино Космос изпрати
Коментари Харесай

Ето кой документ решава спора за кино Космос СНИМКИ

Копие от обяснителната бележка и чертеж-разрез на Кино Космос изпрати в редакцията на в. " Марица " арх. Георги Бакърджиев. Той, дружно с арх. Любомир Шинков и арх. Тодор Абаджиев, се дефинират като носители на авторските права на емблематичното кино " Космос ".

„ Във връзка с изказване на Кмета Иван Тотев от понеделник, 6 ноември, а точно: " В седем дневен период желаеме да ни се показват документи, които да потвърждават авторски права, само че не отрязъци от вестници, а действителни документи ",

адресирам копие от обяснителната бележка и чертеж-разрез на кино Космос (тогава Комсомол), с автограф на създателя арх. Л.Шинков. Надявам се, че това дефинитивно ще приключи подозренията на Община Пловдив, по отношение на авторството на Кино Космос ”, написа арх. Бакърджиев до редакцията на вестника. „ Няма нищо извънредно, всичко към кино Космос е обикновено. Сградата се нуждае единствено от един ободрителен ремонт ” – това бе сбития коментар на арх. Любомир Шинков, създател на плана за паметната постройка. Шинков акцентира, че киното и до през днешния ден си работи обикновено, а визията му е съвременна и модерна, нищо че е строено още през 60-те. А самият той няма на кого да потвърждава кой е проектанта на киното.

В документа, изпратен до „ Марица ”, който съставлява обяснителна бележка ясно се вижда подписа на арх. Шинков. Записката съпровожда техническия план и сметната документи, изготвяни в далечната 1959 година за обекта, наименуван „ Широкоекранно кино ”, т.е. кино „ Космос ” (навремето „ Комсомол ”).

Интересен е фактът, че работата по киното би трябвало да стартира през идната 1960-та, като строителството на постройката възлиза на 2 732 000 лв. – това излиза наяве от записката, подписана от арх. Л. Шинков.

Сегашният ремонт ще коства 5 млн. лв., демонстрират сметките на проектантите от студио SGI - " Стивън Джордж Интернешънъл България ", определени от общината. Те оповестиха, че са работили безплатно върху концепцията на нова визия на емблематичната постройка.

Софийските архитекти оферират постройката да се трансформира в мултимедиен център за разнообразни арт начинания - спектакъл, пърформънси, камерни събития, тя ще работи и като изложба. " Целта ни е оптимално да запазим функционалността на киното, като не променяме безусловно нищо по външната част на постройката. Ще бъде възобновен истинският планов тип на постройката, планува се и художествено осветяване и нова климатична система ", споделиха проектантите арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинева по време на презентацията в Пловдив. Само, че тримата архитекти – Георги Бакърджиев, Любомир Шинков и Тодор Абаджиев – към този момент са изпратили писмо до община Пловдив, в което предизвестяват за вероятни правосъдни процедури против донорите на плана за вътрешен дизайн на постройката. Арх. Бакърджиев посочи, че екипът им, дружно с арх. Шинков, са изработили проекто-заданието за ремонта на киното още в края на 2017 година „ В него сме се съобразили с бюджета от към 2 млн лв., които бяха оповестени обществено от общината тогава, като разход очакван за този ремонт ”, сподели още архитектът.

Кино " Космос " е в листата с обекти, които трябваше да се ремонтират с целевата дотация от 20 млн. лв., които държавното управление отпусна в помощ на самодейността Европейска столица на културата. Проектът обаче се забави поради каузи с реститутите от фамилия Дякови за пространството пред бившето кино и съгласно прогнозите постройката надали ще отвори порти преди края на 2019 година На този стадий Общинският съвет ще реши дали да одобри дарението на архитектите от „ Стивън Джордж Интернешънъл България " и да даде зелена светлина за реализирането му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР