Копие на част от съкровището, открито в гроба на хан

...
Копие на част от съкровището, открито в гроба на хан
Коментари Харесай

Обновиха Слънчевата зала в НИМ

Копие на част от съкровището, намерено в гроба на хан Кубрат - от през днешния ден това е един от експонатите на Националния исторически музей.

Обновено е едно от най-впечатляващите пространства в музея - по този начин наречената " Слънчева зала ". Неприятен случай е повода тази зала през днешния ден да наподобява по този начин.

" Началото беше спукването на едно стъкло в залата, което сложи в риск всички находки, всички експонати. Ние ги прибрахме ", съобщи гл. ас. доктор Мариела Инкова от Националния исторически музей.

След 2 месеца усилена работа тази зала към този момент побира 7 века българска история. И разходката стартира от съкровището, намерено в Украйна, само че обвързвано с България.

" Оригиналът се намира в Държавния Ермитаж. Ние разполагаме с копие единствено на 9 от съдовете, другояче те са над 800 ", добави гл. ас. доктор Мариела Инкова.

Цели 70 години поради това богатство текат разногласия - дали е хазарско, или е аварско. Оказва се българско.

" То се свързва с гроба на хан Кубрат съгласно последните проучвания ", акцентира гл. ас. доктор Мариела Инкова.

Доказва го един от пръстените, на който написа " на Кубрат ". Подарък от византийския император. След него разходката в " Слънчевата зала " продължава още няколко квадратни метра, а връща епохи обратно, като доказателство, че и след най-трудното сме се изправяли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР