Копаенето на инертни материали от коритото на река Марица продължава

...
Копаенето на инертни материали от коритото на река Марица продължава
Коментари Харесай

Кой поднови разрешителните на фирма, заловена да копае баластра от Марица край Пловдив?

Копаенето на инертни материали от коритото на река Марица продължава под благовидната форма " разчистване и подсилване на речния бряг. Въпреки, че Законът за водите и Законът за подземните благосъстояния изрично не разрешават добива на подземни благосъстояния без концесия, противозаконната активност облечена в законова рамка продължава.



На 12 август Районна прокуратура - Асеновград стартира досъдебно произвеждане за противозаконен рандеман на инертни материали край Катуница, откакто при акция на полицията в местността " Каратупрак " бе открито, че в землището на селото се вади пясък и трошляк от река Марица, без теренът да е възложен на концесия. След намесата на полицията, с белезници бе изведен притежателят на компанията " Билд Инерт " ЕООД Светлин Ешлеков, който отговарял за обекта. Въпросната компания е обвързвана с петролния необут Иван Тобиев.

Разследването по случая продължава, като се вършат експертизи и се разпитват очевидци. Срокът на досъдебното произвеждане е продължен до 20 февруари 2022 година. До тогава прокуратурата би трябвало да внесе обвинителен акт или да приключи производството.

Въпреки, че тогава изрично бе открито, че въпросната компания " Билд Инерт " развива бурна активност на брега на реката, макар че годишното позволение, издадено от Басейнова дирекция от дълго време е изтекло, сега компанията има анекс към контракта си с Областна администрация - Пловдив за " разчистване и подсилване " на сектора от реката, а въз основата на този контракт през декември 2021 се е сдобила и с ново позволение от Басенова дирекция за период от 1 година.

TrafficNews изиска по Закона за достъп до социална информация от Областна администрация контракта и анекса с въпросната компания.

Очевидно, това че някой копае нелегално, напълно не стопира държавните институции да му делегират нови права и да узаконят активността му.



11 моста по река Марица към този момент са с подкопани основи и под наблюдаване на АПИ. В това чисто и два ремонтирани неотдавна моста. Всичко това е разследване на т.нар " разчистване и подсилване ". Областните шефове и кметовете по места наемат компании за " пречистване ", а наносните субстанции и баластрата изчезват и от тях се осъществят съществени облаги.

Обяснението за сключването на сходни контракти е неналичието на финансиране от страна на страната, което опонира на условието регионалните шефове да се грижат за проходимостта на речните корита. По закон компаниите нямат право да копаят в речното корито, а могат да събират единствено наносите и да отстраняват дървета, дънери и шубраци, които затлачват реките. На процедура обаче това не се случва, а никой не следи по какъв начин тъкмо въпросните компании извършват договорите си.

Когато на 11 август полицейски екипи от подучастъка на Садово влязоха в базата, която се намира в местността Каратупрак, завариха съвсем цялата техника в работен режим. Багер копае, а профилирана машина вади пясък и трошляк от дъното на Марица. Въпросната кариера се намира тъкмо там, където Чая се влива в Марица. Изваденият материал минава през сепарираща машина, която отделя глинените наноси, по-късно по транспортна лента стига до различен сепаратор, който разделя пясъка от чакъла.

Фирмата, с която 2018 година Областна администрация Пловдив подписва контракт за разчистване на региона е " Принт Технол​оджи 13 " ЕООД. Собственик на капитал​а е Виолета Тодорова Москова. Дамата ​е дълготраен шеф на компаниите " Арена Ойл ", " Арена Стайл " и " Би Джи Ойл ", свързани с предприемача Иван Тобиев, който в действителност е действителният реалният ползвател на „ естествените блага”. След това шефове на компанията са Виолета Москова и брачната половинка на Тобиев - Севдалина Хаджиева - Тобиева. Следващият шеф е Елена Даданска, която през 2018 година е заменена със Светлин Ешпеков. Тя също е обвързвана с компании на Тобиев. По нейно време, през 2019 година, компанията стартира да развива действителна активност, откакто предходните две години не работи. Дружеството записва оборот от 560 хиляди лв.. През декември 2019 година компанията е преименувана на " Билд Инерт ". Анексът към контракта е подписан от предходния регионален шеф Ангел Стоев с " Билд Инерт ". През август 2021 година, месец след арестите Ешпеков също е заменен и на негово място идва Емилия Хаджиева. Дамата е сестра на брачната половинка на Тобиев - Севдалина, която към този момент е в графата " някогашни ". Поне на документи. Няколко пъти е заменен и адреса на компанията.

Очевидци настояват, че дневно от базата край Марица излизали приблизително по 4 гондоли, натоварени с камък и трошляк. Копаело се е най-вече нощем, а денем три нови камиона от марката „ Ивеко” са зареждали с материали бетоновъзли в Пловдив и региона.

Източници на TrafficNews настояват, че всекидневно от базата са излизали към 120 тона инертни материали. Местните назовават кариерата „ златна мина”, въпреки, че злато там няма.

И до момента в който частните компании печелят, страната ще би трябвало да заплаща за ремонт на мостовете с оголените основи. Иначе на хартия евентуално всички институции считат, че са си свършили работата. Резултатът е явен!



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР