Координаторите на парламентарните групи и представители на парламентарно представените партии

...
Координаторите на парламентарните групи и представители на парламентарно представените партии
Коментари Харесай

РСМ започва среща на работните групи за начало на преговорите за членство в ЕС

Координаторите на парламентарните групи и представители на парламентарно показаните партии ще проведат в сряда първата си среща, с цел да обсъдят заключенията, които би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание на районен съд Македония по отношение на предлагането за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз.
Двете най-големи партии – ръководещата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха постигнатата договореност за провеждането на такива диалози. В работните групи ще има по двама представители на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, по един от ДСИ и от Алианса на албанците и един от по-малките партии в Народното събрание.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски сподели във вторник, че в Народното събрание ще бъдат образувани групи сред политическите партии, които ще работят по направените бележки по целия текст. Това е решено след апела на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да се обсъдят промени, които да подобрят предлагането и да вметнат избрани забележки във връзка с всичко, което е във щета на държавните и националните ползи. Този формат на диалози в Народното събрание беше доказан от премиера Димитър Ковачевски, който съобщи, че Народното събрание ще вземе решение дали да стартират договаряния с Европейски Съюз и ще направи изводи, откакто държавното управление показа европейското предложение пред народните представители, двустранния протокол и още един документ.
Председателят на Народното събрание Талат Джафери разгласи по време на срещата си с ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, който през вчерашния ден беше на посещаване в Скопие, че депутатите ще стартират разискване на документите, незабавно щом бъдат импортирани в законодателния орган.
Относно терзанията по отношение на формулировката в преговорната рамка Мишел разясни, че има ясно обръщение от Съвета на Европейски Съюз за македонския език, че той се зачита и всички документи по време на процеса ще бъдат преведени на македонски език. Той акцентира още, че добросъседските връзки са част от критериите и че е значимо разногласията да бъдат преодолени, както и че всички страни от Европейски Съюз са включени в преговорния развой и ще го наблюдават от близко.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски уточни неналичието на бистрота при решаването на стратегически въпроси като причина за реакциите на необятната общност и изрази запаси към предлагането с искане да се даде двустранният протокол с Република България, с цел да се увери обществеността дали той е част от преговорния пакет или не.
Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески уточни, че преговорният развой е комплициран и изясни недоволството на жителите с неспазването на гаранциите, дадени след контракта от Преспа и за началото на договарянията с Европейски Съюз. Гражданите се усещат несигурни дали в тази преговорна рамка са последните претенции към страната. Той изрази поддръжката си и изиска помощ от Европейски Съюз по време на процеса.
Координаторът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Арбер Адеми алармира за потока от подправени вести, свързани с последното предложение, изключително по въпроса за македонския език и започването на договаряния единствено с Албания. Той прикани всички участници в процеса да одобряват предлагането, което ще постави завършек на тези вести, и за рационално отношение към сходни значими решения.
Подкрепа за предлагането на Европейски Съюз показаха и представителите на партиите Алтернатива, Алианс за албанците и Беса, наблягайки, че то дава опция да се върне вярата, изключително измежду младежите в страната.
Македонският министър председател Димитър Ковачевски осведоми, че след привършване на консултативния развой по европейското предложение, двустранният контракт и още един документ ще бъдат изпратени в Народното събрание, където предложенията ще бъдат разисквани от координаторите на парламентарните групи. Те би трябвало да вземат решение и да възложат на държавното управление да го извърши.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР