Координаторът на националните отбори Николай Иванов даде интервю за официалния

...
Координаторът на националните отбори Николай Иванов даде интервю за официалния
Коментари Харесай

Николай Иванов: България разполага с много талантливи деца

Координаторът на националните тимове Николай Иванов даде изявление за формалния уебсайт на Българска федерация волейбол (БФВ), в което показа упованията си за сезона, който следва за националните сформира на България, както и изтегления в петък чоп за международните шампионати.

Бившият капитан на мъжкия народен отбор заема поста от месец декември 2022 година Преди дни пък бе определен за член на Управителния съвет на БФВ. Той е едно от петте нови имена в състава.

Предстои доста натоварено лято за националните тимове. Нека да стартираме поредно с упованията. Първият значим шампионат е квалификационният шампионат за Европейско състезание за дами под 17 година Ще успеем ли в София?

Точно по този начин, това е първото главно съревнование. Момичетата под 17 години са единственият ни народен отбор, който не се е класирал. Те започнаха подготовка в края на март. България, в лицето на зала „ Христо Ботев ", ще бъде хазаин на тази подготовка. Дай Боже да се класираме. Ако успеем, ще имаме в действителност сериозен набор тимове на огромни шампионати. Според мен възможностите ни са огромни. Момичетата играха доста мощно и на квалификационния шампионат в Турция през януари. Мисля, че още там трябваше да се класираме. Отдавам го на малшанс, че не успяхме. България разполага с доста надарени деца.

Ще участваме на три международни шампионати при подрастващите. В петък изтеглиха жребия. Какво можем да реализираме?

Силно се надявам да се представим добре и на трите места. Мъжете под 21 години са считани като един от любимците в шампионата. Във времето те са посочили, че се борят за медали. Така ще бъде и в този момент. Добри предпоставки има и при момчетата под 19 години. Влизат на Световното като бронзови медалисти от Европейското. Късата съчка изтеглихме при девойките под 19 години. В групата ни са съществени тимове като Италия и Бразилия. За това Световно хванахме последния трен. Класирахме се безусловно в последния мач. Не би трябвало да има никакви обременености върху тимовете. Важно е да създадат добра подготовка. Федерацията е осигурила 90 % от организационния проект, в който влизат лагери и контроли. Волейболът е динамичен и е допустимо да има някои минимални промени. Не предприемахме дейности в заключителната фаза, тъй като не знаехме какъв е жребият. Сега към този момент и последните 10 % ще бъдат обезпечени.

През предходната година имаше много разочарования с мъжкия и женския народен тим. Какво се промени?

Това е лицето. Погледът постоянно е ориентиран най-много към тези две обединения. Вярно е, че резултатите не бяха такива, каквито ни се желае. При мъжете станаха много корекции. Пламен Константинов се завърна като народен треньор. Лятото ще е доста динамично за двата тима – Лига на нациите, европейски шампионати и най-после олимпийски квалификации. Целта беше да стабилизираме редиците при мъжете. Константинов съобщи своята стратегия. Търсим оптимално показване и оставане в Лигата на нациите. Европейското състезание е доста значимо, тъй като Варна е един от домакините и ще играем там. При дамите ще се върви към подмладяване на националния тим. По една или друга причина много от най-опитните към този момент няма да играят. Това е причина да изпреварим събитията. Обикновено промяна на поколението и генерални промени се вършат след олимпийските игри. При нас става година по-рано. Вярвам, че за идващия олимпийски цикъл ще имаме мощен млад отбор.

Степенувате ли по значимост Лигата на нациите и европейските шампионати?

С новата система на FIVB всеки мач е значим. Манталитет се гради с неизменност. Надявам се, че в Лигата на нациите ще имаме оптимални резултати. Ще се върна обратно във времето през 2015 година. Тогава отново бяхме домакини на Европейско състезание. Всички ставахме и лягахме с волейбола. Пред родни трибуни сме длъжни да дадем най-хубавото. Вниманието няма по какъв начин да не е фокусирано върху Европейското. Не би трябвало да пропущаме и приличния чоп за олимпийските квалификации. Мнозина експерти споделяха, че предвид на нашия ранкинг, надали имаме шансове. Групата обаче е доста забавна. Има един огромен любимец в лицето на Полша. Тези шампионати са по-специфични. В една група вземат участие осем тима за две места. Всичко е в нашите ръце. Стъпка по стъпка би трябвало да възвърнем позициите, които имахме.

Клубовете задоволително ли добре споделят с вас и с националните треньори?

Темата е забавна и търпи развиване. В последната година с Евгени Иванов се срещаме с доста клубове. В началото усещахме съмнение, само че с всеки минал месец виждаме, че те са уверени в това, което желаеме да създадем. Оказват подпомагане на националните тимове. Всеки клуб печели дивиденти, в случай че изкара национал. Това е проява за добра работа. Има какво да се желае, само че вървим в вярната тенденция.

Как се чувствате като нов член на Управителния съвет на БФВ?

Благодаря за гласуваното доверие от страна на всички клубове. Нещо значително към мен не се е трансформирало. До огромна степен всекидневието ми е обвързвано с волейбол. Така ще бъде и в бъдеще. Затова не мога да кажа, че съм усетил някаква особена разлика.

Какво желаете да свършите на позицията?

Още преди избора ми загатнах неща, които изискват оперативна работа. Искам да докараме плановете до сполучлив край. Имаме много готови неща с Комисията по детско-юношески волейбол. Също по този начин и нови хрумвания, които ще са от изгода на всички. Много хора са уверени, че би трябвало да се създадат корекции, които ще бъдат за положително. Освен това националните тимове са тематика, на която занапред ще се обръща изключително внимание.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР