Конвой от камиони и кемпери блокира улиците край парламента на

...
Конвой от камиони и кемпери блокира улиците край парламента на
Коментари Харесай

Отава вдъхнови протест в Нова Зеландия: камиони и кемпери обсадиха парламента |

Конвой от камиони и кемпери блокира улиците край Народното събрание на Нова Зеландия в Уелингтън през днешния ден в митинг против Коронавирус рестриктивните мерки и имунизациите. Акцията е въодушевена от така наречен Конвой на свободата в Канада, съобщи Агенция Франс Прес. Облепени с послания като „ върнете ни свободата “, стотици транспортни средства паркираха на улиците към Народното събрание.

Стотици други се струпаха в центъра на града, вдигайки звук с клаксоните си. На място се събраха и към 1000 пешеходни стачкуващи. В парламента първото си изявление за годината министър председателят Джасинда Ардърн предизвести, че пандемията няма да завърши с Омикрон и Нова Зеландия би трябвало да се подготви за още разновидности на вируса тази година.

Тя съобщи, че няма желание да влиза в полемика с стачкуващите, защото болшинството жители са посочили поддръжката си за имунизационните старания на държавното управление.

През това време митингът на водачите на камиони против КОВИД рестриктивните мерки продължава 10-и ден в канадската столица Отава и кметът Джим Уотсън прикани федералните управляващи за помощ. Протестиращите са пред Народното събрание и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона блокират центъра. Ситуацията е отвън надзор. Блокирани са пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили спонтанни лагери жителите.

Висшият съд в провинция Онтарио постанови протестиращите да престанат да надуват клаксони по искане на поданици, които внесоха групов иск против уредниците на митинга и поради хаоса, провокиран от протестното придвижване. Те желаеха към 10 милиона канадски $ за нанесени вреди (7 милиона евро).

Премиерът Джъстин Трюдо прикани за завършек на митинга.

Протестът, наименуван " Конвой на свободата ", стартира като придвижване против въведеното от канадските управляващи условие за имунизация на преминаващите границата със Съединени американски щати водачи на камиони, само че прерасна в по-широка демонстрация на неодобрение срещу противоепидемичните здравни ограничения и държавното управление на премиера Джъстин Трюдо.

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР