Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна

...
Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ: През юни догодина ще знаем дали изпълняваме критериите за еврозоната

Конвергентия отчет, който чакаме от Европейската комисия и Европейската централна банка, би трябвало да излезе към средата на идната година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната. Това съобщи Андрей Гюров в първото си телевизионно изявление като подуправител на Българска народна банка пред NOVA.

 

На рецензиите към централната банка, свързани с това, че не се старае да изясни за какво еврото е значимо, той отговори: „ Ние се учим от практиката и от опита на страните, които към този момент са въвели еврото. В началото на 2023 година имаше едно закъснение на процеса, тъй като нямаше постоянно държавно управление ”, сподели Гюров.

Подуправителят на Българска народна банка акцентира, че в този момент е обновен Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна осведомителна акция. „ Цените в лв. и евро би трябвало да стартират да се появяват един месец след приемането на мненията на Европейска комисия – към юли идната година ”, разгласи той.

 

До края на 2025 година двете цени ще бъдат забележими, добави Гюров. „ Така хората ще могат да съпоставят и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лв.. След началото на февруари – единствено в евро ”, разясни още той.

 

Българска народна банка, избрани пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. „ През комерсиална банка или пощенски клон – това ще е допустимо до края на 2025 година Българска народна банка ще обменя българския лев безкрайно ”, добави подуправителят на централната банка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР