Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с

...
Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с
Коментари Харесай

Протести и дискусия „за” и „против” Истанбулската конвенция

Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение стана мотив за разгорещена полемика в Софийския университет, митинг и контрапротест към Народното събрание.

Консервативни политици и интелектуалци, както и представители на вероизповеданията се оповестиха против документа с претекста, че ще се употребява за агитация на хомосексуализма и узаконяване на еднополовите бракове. Поддръжниците на т.нар Истанбулска спогодба обаче са безапелационни, че такива опасности няма, а в това време голям % от дамите у нас са обект на принуждение вътре в фамилията и нямат никаква действителна отбрана.

Съгласно Истанбулската спогодба няма обвързване за обезпечаване на правно признание на трети пол, акцентира през днешния ден на полемиката в СУ правосъдният министър Цецка Цачева. Тя изрично отхвърли и останалите обвинявания към интернационалния документ.

„ Няма спор, че Истанбулската спогодба е първият инструмент, с който се основава цялостна правна рамка за отбрана на дамите и девойките от всички форми на принуждение включително и домашното принуждение. Нейното главно обръщение в страните, включили се към нея е, че никой да не може да бъде принуден поради половата си принадлежност “, разяснява министърът на правораздаването.

--> По думите й с цел да не се стигне до неясноти, проектозаконът може да бъде съпроводен с тълкувателна декларация.

„ Терминът обществена роля към този момент е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол”, означи и омбудсманът Мая Манолова. Тя моли за тълкувателна декларация, която ясно да подчертае, че конвенцията се ползва съгласно нормите и правилата на Конституцията.

Протест и контрапротест

Още през вчерашния ден вечерта деятели прожектираха върху постройката на Народно събрание имената на дами, убити при фамилно принуждение. Според тях посредством „ фалшификации” се измества фокусът от действителните цели на конвенцията.

Днес жители се събраха зад Народното събрание с плакати с лозунги като „ Любовта не боли” и „ Не на насилието”.

Плакати, само че с друго наличие – „ България е християнска, а не педерастка”, „ Национални предатели, спрете се”, имаше и от другата страна на Народното събрание.

Там се събраха съперници на конвенцията.

--> „ Всичко в тази спогодба ни плаши. Тя допуска скрити цели – не оповестената отбрана на дамите от принуждение, а унищожаването на българското семейство, преформатирането на съзнанието на българските деца, превръщането им в такива… безполови неопределени човеци, подчинени единствено на първичните инстинкти, неспособни да живеят публичен живот и неспособни да се съпротивляват на употребата на финансовата олигархия”, съобщи пред камерата на bTV уредникът на митинга Румен Дечев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР