Концецпията на изследователи от MIT предвижда подсилване на цимента със

...
Концецпията на изследователи от MIT предвижда подсилване на цимента със
Коментари Харесай

Бетонът може да играя роля на суперкондензатор

Концецпията на откриватели от MIT планува укрепване на цимента със сажди

С прибавяне на сажди бетонът може да придобие свойства на суперкондензатор
(снимка: MIT)

Учени от Масачузетския софтуерен институт лансираха концепция за преобразяване на съществени строителни структури в суперкондензатори, способни да акумулират сила. Това е постижимо, в случай че бетонът, от който се вършат основите на постройките, бъде фалшифициран със сажди.

Саждите се прибавят към цимента по време на процеса на разбъркване на бетона. След сгъстяване се получава въглероден електрод с колосална повърхност, от който може да се направи суперкондензатор. Това ще разреши акумулиране на електрическа сила в основата, стените и други бетонни структури.

Новата разработка може да направи съхранението на сила неразлъчен детайл от архитектурата на постройките. Технологията е много елементарна, само че на този стадий остават нерешени въпроси с производството и сигурността на сходни структури.

Концепцията стъпва на обстоятелството, че в процеса на разбъркване на разтвора водата разпределя въглеродния материал (сажди или нещо подобно) в целия размер на бетона под формата на разклонени струи – от по-широки към по-тесни. След като сместа се втвърди, в нея се образува проводящ електрод с огромна повърхност.

За превръщането на бетона в суперкондензатор са нужни два такива електрода, разграничени с бариера или разстояние. Освен това целият материал би трябвало да бъде наквасен (потопен) в общ електролит, да вземем за пример в разтвор на калиев хлорид.

Експериментална скица за превръщате на бетона в батерия на сила
(снимка: MIT)

Според учените, потенциалът на сходен детайл ще бъде 10 kWh за 43 m3 бетон. Това е приблизителния размер бетон за създаване на средностатистически частен дом в Съединени американски щати с алеи и гаражи. Енергията, съхранена по този метод, може да бъде задоволителна за обезпечаване с електричество през нощта, което в допълнение към слънчева плантация на покрива, ще направи електрическата енергия безвъзмездна.

Едно от най-полезните свойства на създаването е нейното безкрайно мащабиране. За задачите на опита учените са създали дребни 1V акумулатори, три от които, свързани поредно, зареждат светодиод.

За промишлени цели или за сила вкъщи могат да се употребяват по-големи акумулатори. Например, могат да се сменят основите под билбордове или под вятърни паркове. Бетонът се употребява на всички места и в големи количества. Основното предизвикателство при потребление на бетона като суперкондензатор е опазване на неговата надеждност, защото добавките понижават здравината му.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР