Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на

...
Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Концесията в село Дивотино е станала факт по време на управлението на БСП


Концесията в село Дивотино е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 година, когато Българска социалистическа партия участваха в държавното управление. Българска социалистическа партия са наясно с даването на тази концесия. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на чуване в Народното събрание.

„ Срокът на концесията е 10 години, има алтернатива за удължение с още 15. В рамките на това решение е надлежно несъмнено по кое време концесионният контракт влиза в действие. Той влиза в действие, когато само и единствено при положение, че предприятието бъде приватизирано. Такава приватизация се е осъществила 2004 година и договорът е влезнал в действие на 13 август 2004 година със период 13 август 2014 година “, сподели Петкова.

По думите ѝ площите са избрани от тогавашното решение на Министерски съвет. „ Нещо повече от 2004 до 2007 година има три анекса, които са подписали сътрудниците от Българска социалистическа партия. Това са обстоятелствата, а що се отнася до удължаването на периода за концесията, в Закона за подземните благосъстояния няма избран период, по кое време тъкмо би трябвало да бъде подадено такова искане на съответния концесионер “, добави Петкова.

Тя посочи, че в границите на държавното управление на „ Орешарски “ е постъпило настояването за удължение на периода на концесията.

„ На 12 февруари 2014 година е постъпило искане от концесионера за удължение на периода на концесията с 15 години. След 12 февруари 2014 година стартира съгласувателна процедура в границите на държавното управление на господин Орешарски, всички министри показват позитивно мнение. Единствено Министерство на финансите показва опасения, че има неплатени отговорности към февруари 2014г., които са над 4 млн. лева Това са концесионни хонорари, които не са били събрани. След ноември 2014 година министърът на енергетиката като приемник на огромното министерство би трябвало да довърши този вид процедури. Министерство на енергетиката неотложно стартира диалози с концесионер, тъй като за нас е значимо да не бъде ощетен фискът. През месец май 2015 година беше подписано съглашение с концесионера, беше подписан контракт за цесия, през юни успяхме да съберем тези вземания за бюджета, които включват и лихвите “, добави министърът.

Според нея спиране на контракта няма, тъй като няма воля на концедента, че той не е склонен да бъде удължен периода на концесията. „ Много преди сътрудниците от Българска социалистическа партия да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме подхванали нужните ограничения “, разяснява министърът на енергетиката .

„ Оценявам високо заинтересоваността на сътрудниците от Българска социалистическа партия във връзка с повдигнатия въпрос от група поданици на село Дивотино. На 27 март в Министерство на енергетиката постъпи писмо от Областна работа по земеделие – Перник, с което те осведомиха, че стартират инспекции във връзка със сигнал на група жители от Дивотино за нарушавания съгласно тях във връзка с осъществяването на концесията. В резултат на този сигнал, който беше подаден, незабавно в границите на идващия ден извиках в Министерството сътрудниците концесионери “, съобщи Петкова.

Тя уточни, че вследствие на срещата е издала предписание за прекратяване на дейностите, свързани с напредъка по минните действия в сектора, където има неясноти за статута на земята. „ Така че ние доста преди сътрудниците от Българска социалистическа партия да се заинтересуват сме подхванали нужните ограничения. В този сектор е спрян целия развой, тъй че да могат хората да бъдат спокойни “, разясни още Петкова.

„ Защитили сме напълно държавния и публичния интерес, тъй като в случай че спре доставката на въглища за ТЕЦ-Перник, можем да си отговорим какво се случва с жителите “, сподели Теменужка Петкова по отношение на „ Топлофикация “ – Перник и в отговор на въпрос дали ще спре да работи, поради липса на доставки.

„ Мини открит въгледобив “ постоянно са осигурявали доставката на въглища за Топлоелектрическа централа – Перник. Знаете, че той обезпечава парната, топлата вода на града. Въпросът не е еднопосочен и не е единствено тъй като предстоят избори да обясняваме какъв брой трагични неща се случвали. Няма нищо трагично в цялата история. Ще стане трагично, в случай че се работи не по този начин, както плануват разпоредбите и не се направи това, което би трябвало. Ние сме събрали вземанията от концесията, за разлика от сътрудниците от Българска социалистическа партия “, зави още Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР