Концесията на Летище София изпокара депутатите на финала на гласуването

...
Концесията на Летище София изпокара депутатите на финала на гласуването
Коментари Харесай

Жега в парламента! Обиди заваляха от трибуната заради концесията на летище София

Концесията на Летище София изпокара депутатите на финала на гласуването на бюджета за 2018 година на второ четене. Конкретният мотив за абсурда сред ръководещи и съпротива бе текстът в закона, който планува приходите от към момента необявената концесия да отидат за задълженията на БДЖ, а не в Сребърния фонд, както е по закон, оповестява Канал 3.

Срещу това скочиха от Българска социалистическа партия и оповестиха, че болшинството заплашва националния интерес. Летището е част от националната сигурност, а ръководещите се готвели да го дадат на компания от прилежаща нам страна, упрекна Драгомир Стойнев с намек, че кандидате турска компания. И предизвика националистите.

" Обръщам се към господата Патриоти - дали са съгласни Ердоган да знае кой влиза и излиза от Летище София? И вие, Патриотите би трябвало да бъдете твърдо срещу ", добави соцдепутатът. " Ако желаете да работи това дружество, дано спрем с източването, да сложим един професионален мениджмънт. Но може Патриотите да са подготвени да продадат националния интерес за жълти стотинки ", продължи да ги нервира социалистът. Юлиан Ангелов от Оперативна програма не устоя и отвърна на провокацията. " Допреди малко, до момента в който беше ярко, било всичко беше наред. Говорихме си обикновено. Сега, като се стъмни, внезапно скочихте, установи той.

Дали госпожа Нинова ви следи и ви се кара, че нещо бездействате? ", опитва да ги уязви националистът, поради и отсъствието на соцлидерката, която е в Лисабон за фхорум на ПЕС.

" Както на нас ни казвате ужким патриоти, по този начин и вие сте за нас сте ужким социалисти ",

провикна се депутатът от Вътрешна македонска революционна организация. И не пропусна да подсети за общото ръководство на Българска социалистическа партия с Движение за права и свободи и целувката на Орлов мост.

Страстите се нажежиха, заради което на трибуната застана шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и прикани за усмиряване на тона и напрежението. " Това на никого не е належащо, дано да бъдем рационални ", прикани Цветанов. " Хубаво е, че всеки има някаква страст, желае да я изрази, само че дано да не е с нараснал звук и с страст ", още веднъж помоли той.

А зам.-председателят на Народно събрание Емил Христов, който за първи път през днешния ден води съвещание, опита да даде съвет за успокояване на депутатските пристрастености. " Имам една молба - бройте до 10! " Дебатите по тематиката обаче продължиха.

" Няма по какъв начин да бъдем спокойни, когато става дума за подобен хищнически текст. Няма по какъв начин всички заедно да съгрешим и да бъдем спокойни, не предавайте националните ползи ", репликира социалистът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък натърти, че съгласно текста единствено първата еднократна концесионна такса ще отиде за БДЖ и отвън Сребърния фонд. " Това е все едно приходите от концесията на " Александър Невски " да отидат за еди какво си без да има изобщо такава концесия оповестена ", установи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, наблягайки на обстоятелството, че към момента до концесионна процедура не се е стигнало, нито пък е оповестена. " Хората там са подготвени на митинг. Това ще е един финален удар върху българската стопанска система ", добави съпартиецът му Милко Недялков, откакто Стойнев упрекна ръководещите, че единствено имитират подготвеност за проверка на приватизацията.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи акцентира, че концесията не е тематика на бюджета, а къде да отидат приходите, и още веднъж прикани да се съблюдава законът и парите от това да отидат в по-голямата си част в Сребърния фонд за пенсиите.

Веселин Марешки, правилен на стила си да се разграничи от всички останали като най-чист и неоцапан, пък се похвали, че единствено Воля от месеци наред била срещу концесията на летището, до момента в който другите не обелвали дума. " Ние сме съпротива, разсмя той пленарната зала, а минути по-късно обори личните си думи - петимата му депутати, заедно с него, поддържаха текста по вносител, както гласоподаваха и ГЕРБ и Оперативна програма. Против бяха от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

" Отново се обявявате като бога от колесницата, който слиза и раздава правдивост на хората ", засече клетвите на Марешки соцдепутатът Филип Попов.

" Маските паднаха ", установяваха социалистите, откакто на таблото се появи по какъв начин са дали своят вот опозиционерите от Воля.

Времето бе удължено до приемането на бюджета, а в Народното събрание са финансовият министър Владислав Горанов и сътрудниците му от кабинета Теменужка Петкова и Бисер Петков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР