Концесионерът на спряната с граждански протести кариера за мрамор над

...
Концесионерът на спряната с граждански протести кариера за мрамор над
Коментари Харесай

Концесионер поиска още 15 години кариера над пловдивското село Белащица

Концесионерът на спряната с цивилен митинги кариера за мрамор над изиска удължение на концесията с още 15 години. " Холсим кариерни материали Пловдив " АД към този момент е внесъл капиталовото предложение в Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив, оповестява.
В документа се показва, че не се планува създаване на нова техническа инфраструктура и разширение на концесионната повърхност от 195 декара. 20-годишният контракт изтича на 1 февруари т.г. Строителните материали - мрамори, ще се добиват посредством пробивно-взривни работи. След това ще се товарят на автосамосвали и ще се извозват до инсталацията за преправка, където ще се прави трошене, пресяване и подбиране Концесионерът твърди, че в находището има ресурси от 33 050 237 тона. Предвиден е междинен годишен рандеман от 840 000 тона.
 Протест против кариера в Белащица Протест против кариера в Белащица
Днес, 27 февруари, пред постройката на община Родопи ще се организира кротичък митинг на поданици от селата Белащица, Брани Поле, Марково, Гълъбо...
Работата на кариерата бе спряна преди година след дългогодишни митинги на локалните поданици. Те се оплакват от гърмежите и сериозното запрашаване на въздуха. След намесата на премиера Бойко Борисов на 27 февруари 2020 година енергийното министерство затвори предприятието. Издадени бяха три наказателни постановления за нарушавания на наредбите на Закона за запазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух от страна на " Холсим " за находище " Белащица ", както и две наказателни постановления на концесионера на прилежащото находище " Белащицаучастък " Юг " - " Пътища " АД. Преди броени дни обаче Административният съд анулира министерското решение за кариерата.
Областният шеф Дани Каназирева разгласи, че решението ще бъде обжалвано и няма мотив за терзание измежду жителите. " Каквото и да решат магистратите на горна инстанция, жителите на Белащица, околните села и Пловдив не би трябвало да имат терзания, тъй като концесията изтича след броени дни – на 1 февруари 2021 година. Също по този начин, по закон, прекъсването не удължава периода на съответния контракт и този на разрешението или на концесията ", уточни още Каназирева. По думите й няма удължение на концесионния контракт и не би трябвало да има и за в бъдеще, заради редица аргументи – съществуване на водоизточници, свлачище, съществени предпоставки за замърсяване на въздуха, заплаха за здравето и изискванията на живот на популацията. Предстои РИОСВ-Пловдив да реши дали да бъде осъществена Оценка за влияние върху околната среда на кариерата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР