Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия

...
Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия
Коментари Харесай

Официално! В Нови хан няма да добиват кварцов камък

Концесионерът на находище „ Побит камък “ край Нови хан – „ Ватия холдинг “ АД, се отхвърля от добива на кварцов пясък до реализиране на съглашение сред спорещите страни, оповестиха от Министерството на енергетиката.
Днес жителите на селото излязоха на митинг поради опасения, че качеството на въздуха ще се утежни. Кварцовият пясък е с високо наличие на силициев диоксид. Фините частици от него остават по-дълго във въздуха, в сравнение с елементарните прахови частици, и продължителното им поемане може да повреди белите дробове, предава Би Ти Ви.
През 80-те години на предишния век в региона се е добивал кварцов пясък, само че по-късно добивът е спрян, а регионът е напълно горист поради заплахата от свлачища.
Концесионерът е изискал да експлоатира находището и през идващите години, само че това ще стане чак след покриването на „ всички законови условия, които подсигуряват отбраната на популацията и опазването на околната среда”, акцентират от министерството.
То ще спомага на локалната власт за обезвреждане на зародилия спор и за намиране на „ дефинитивно взаимно задоволително решение”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР