Концесионерът на Летище София - консорциумът Соф Кънект (SOF Connect),

...
Концесионерът на Летище София - консорциумът Соф Кънект (SOF Connect),
Коментари Харесай

Концесионерът на "Летище София" не искал опрощаване, а отлагане на таксата

Концесионерът на " Летище София " - консорциумът " Соф Кънект " (SOF Connect), удостовери, че е изискал от страната с 10 година да се отсрочи заплащането на концесионната такса поради пандемията. Това се схваща от публична позиция, представена от БНР, с която " Дневник " не разполага. В края на февруари министърът на превоза Росен Желязков заяви за настояването първите 10 години от 35-годишната концесия да не се заплаща таксата. Такава отстъпка от страна на страната изисква утвърждението на Брюксел.

Позицията на концесионера идва в отговор на политически по тематиката. Тогава представители на Българска социалистическа партия дадоха ексклузивен брифинг на " Позитано " 20, в който упрекнаха държавното управление на Бойко Борисов, че освобождава концесионера от такси за първите години от контракта, с цел да може да получи парите и министър председателят да ги раздава предизборно от джипа. Междувременно " Демократична България " пусна видео от летището, в което се споделя, че то е следващият бунар за парите на данъкоплатеца, защото не е определен претендентът за концесионер с най-хубавата оферта. Последва изключително изказване в централата на ГЕРБ.

В позицията си консорциумът акцентира, че не става дума за опрощаване, а за отсрочване на заплащането.
" Това е безусловно належащо, с цел да се резервира финансовата резистентност на летището, да бъде заплатено първичното концесионно заплащане и да бъде изпълнена огромната капиталова стратегия, в това число създаване на нов Терминал 3, макар фрапантния спад на въздушния трафик ", се споделя в известието.

Обещава да притегли повече от 900 милиона лв. дълготрайна инвестиция в страната. От консорциума оповестяват, че изследват юридическите благоприятни условия за противопоставяне на всички погрешни изказвания. Договорът за концесията на летище София беше подписан през юли предходната година след тръжна процедура, траяла 2 години.

За победител в концесионното съревнование беше определено обединяването SOF Connect, състоящо се от основания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който взе участие с 1%. Обосновка за какво е предпочетена тъкмо тази оферта пред останалите нямаше. В обединяването няма летищен оператор. Победителят ще употребява опита на летище Мюнхен, което ще подпише контракт за мениджмънт за 12 години, а не за целия период на концесията, като договорът след това може да бъде преподписан, само че може и да не бъде.Окончателното влизане на SOF Connect в летището по контракт би трябвало да стане доникъде на годината, само че претендентът и ръководещите по-скоро движеха приключването на процеса до изборите. Две европейски институции към този момент оповестиха, че ще финансират договорката - Европейска банка за възстановяване и развитие и Европейска инвестиционна банка, напомня
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР