Концертите на 9 и 10 септември на Виенския симфоничен оркестър,

...
Концертите на 9 и 10 септември на Виенския симфоничен оркестър,
Коментари Харесай

Виенският симфоничен оркестър – на Античния


Концертите на 9 и 10 септември на Виенския симфоничен оркестър, който идва за първи път в България, се реализират с поддръжката на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година

В Епископската базилика на Филипопол през днешния ден се организира конференция във връзка гостуването на именития Виенски симфоничен оркестър в Пловдив. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен спектакъл на 9 и 10 септември. Началото е в 20 часа. Събитието се провежда от Сдружение „ Тракия “ и се осъществява  с финансовата поддръжка на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2022 година и в партньорство с посолството на Австрия.

За да опишат за вълнуващото събитие, в конференцията взеха присъединяване:  Михаел Гюнтер – ръководещ шеф на Виенския симфоничен оркестър, маестро Марио Хосен – солист на концертите, Н. Пр. госпожа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия в София, Здравко Димитров – Кмет на Пловдив,  Пламен Панов – зам.-кмет по просвета, археология и туризъм на Община Пловдив и Иван Попов – ръководител на Сдружение „ Тракия “.

Михаел Гюнтер описа за оркестъра и неговата 120 годишна история, време през което са посетили повече от 100 страни. Виенският симфоничен оркестър, който се подрежда измежду водещите сформира в света идва за първи път в България. Програмата ще включва Увертюрата „ Кориолан “ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „ Из новия свят “ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски ученик и шеф на Софийската филхармония. Солист е международно приетият тълковник и специалист на музиката на Паганини маестро Марио Хосен, който постоянно назовават „ българският Паганини “.

„ Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, дружно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта измежду музикантите е голяма, а огромната ни наслада се добавя от обстоятелството, че това ще се случи на Античния спектакъл. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкоз античен, а в това време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетя. Благодаря на уредниците и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това допустимо “, каза  Михаел Гюнтер. Той добави, че в оркестъра свири още един пловдивчанин – Иво Йорданов, контрабас.

„ Роден съм Пловдив, ученик съм на Музикалното учебно заведение, жител съм на Австрия и гражданин на Виена. Симбиозата сред тези два града и програмата, която ще осъществим ги свързва в една мощна прочувствена нишка. В творчеството на Паганини съм влюбен от дете. Този концерт ме връща в ранна детска възраст, в мемоари от музикалното учебно заведение. Заедно с маестро Найден Тодоров и Михаел Гюнтер избрахме стратегия, която да сплотява в естетиката си музика от разнообразни култури “, описа маестро Марио Хосен.

Н. Пр. госпожа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия и някогашен музикант, показа своята огромна обич към класическата музика. Тя описа няколко забавни образеца от историята на Виенския симфоничен оркестър, които в най-голяма степен разкриват за какво той е толкоз неповторим и несравним. Такъв е нетрадиционния концерт от 1913 година, наименуван „ Концерт с плесница “ и разкри, че постоянно изявите на оркестъра провокират оживени полемики, тъй като те постоянно носят в себе си огромно предизвикателство. Характерно за Виенския симфоничен оркестър е, че показва революционно нова музика, съчетана наедно с класическата.  Тя добави и още една българска връзка. В края на 20-те години, оркестърът е имал концерт с музиката на Панчо Владигеров, а международният диригент маестро Херберт Фон Караян тогава е свирил на пианото.

„ Тези два концерт в Пловдив – Европейската столица на културата през 2019, ще бъдат неповторимо събитие. Пловдив е удивителен жив град, съчетал в себе си история, просвета и настояще и аз съм сигурна, че това ще е в действителност прелестно събитие! “, сподели още Нейно превъзходителство и показа, че по времето на концертите, нейният мандат като дипломат ще е завършил, само че тя с наслада ще съобщи поканата на нейния правоприемник.

„ Аз и екипът ми сме поели ангажимент да затвърждаваме марката Европейска столица на културата, да я развиваме и да я разпространяваме непрестанно. Древният ни, и в това време млад град, разнообразието от култури, неповторимото място, което е Античния спектакъл, всичко това дава убеденост, че концертът ще има голям триумф. Пловдив е обаятелно място и имам вяра, че за всички пловдивчани и посетители ще бъде огромно прекарване! Благодаря на екипа и поисквам прелестно превозване в нашия град “, сподели кметът Здравко Димитров. Той показа, че би било отлично, Виенският симфоничен оркестър да идва всяка година. Поставяйки началото в този момент, това би могло да се трансформира в традиция. Кметът насочи покана към Нейно превъзходителство да бъде посетител на концерта и означи, че със фамилията си чака с неспокойствие събитието.

„ Няма по какъв начин да не съм извънредно благополучен, че в Европейската столица на културата, градът заел влиятелното 4-то място в класацията за „ Най-добра европейска дестинация “ представяме ново събитие в културния календар, освен това от международна големина.  Античният спектакъл е посрещал звезди от всички жанрове, като –  Стинг, Найджъл Кенеди, доста други. Уникалната атмосфера на Античния спектакъл е част от магията на това, което се случва на сцената. Вярвам, че публиката на концерта на Виенски симфоничен оркестър ще има невероятни прекарвания, които ще запомни вечно! Лично за мен, голям прочувствен заряд, обвързван с идния концерт ми носи и тази дълбока „ пловдивска диря “. Ще имаме удоволствието да чуем виртуозният цигулар пловдивчанинът маестро Марио Хосен! А този международен оркестър ще свири под диригентската палка на различен популярен пловдивчанин – маестро Найден Тодоров! Изкуството е най-хубавия дипломат на България по света! “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

Председателят на съдружие „ Тракия “ Иван Попов описа, че концепцията за концерта е зародила след осем камерни събития, които сдружението е провело в Чалъковата къща. Тогава са решили да опитат сили в нещо огромно. Той благодари на Марио Хосен, който е провел диалозите и осъществил връзката с оркестъра във Виена и насочи специфична признателност на община Пловдив, без чиято поддръжка концертът не би бил вероятен.

От през вчерашния ден билети за двете дати 9 и 10 септември се продават на касите пред общината, в ДК „ Борис Христов “, в Туристическия център на Римския стадион, касата на Античен спектакъл, в цялата мрежа на Ивентим в страната и онлайн.  Цените са от 40 до 100 лв.. На сайта  на Виенския симфоничен оркестър също са оповестени двете дати в програмата, като там концертът носи името „ Филипопол “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР