Концерт под мотото С вас сме! в подкрепа на украинската

...
Концерт под мотото С вас сме! в подкрепа на украинската
Коментари Харесай

Концерт в София събра дарения в помощ на Украйна

Концерт под мотото " С вас сме! " в поддръжка на украинската общественост се организира на площад " Александър Батенберг " в София, съобщи БНР.

Той стартира в 17 и продължи до няколко минути преди 21.00 часа. Участваха български и украински реализатори - “Блус трафик”, No More Many More, “Подуене блус бенд”, Валди Тотев, Иван Лечев, “Джендема”, Развигор Попов, Петър Попов, Г.М.О. (Георги Минчев оркестра) и двама украински музиканти - Павло на китара и Владислав, избягал от войната млад саксофонист. Пяха също деца от центъра за бежанци в “Младост”.

Представлението стартира с възгласи " Слава на България, " Слава на Украйна ", " Българи-юнаци " и благодарности, че България е приела хиляди украинци на своя територия.

На площада пристигнаха доста младежи и деца с украински флагове и балони в синьо и жълто.

Имаше и транспарант с апел към Владимир Путин да спре войната.

Олена Коцева от " Мати Украйна " изиска българският министър председател да внесе решение в Народното събрание България да помогне по всевъзможен метод на Украйна, даже и с оръжие:

" Още тази седмица Народното събрание да вземе това решение - да се окаже помощ на Украйна по всевъзможен метод. Имаме произвеждане на военни произведения, които се търсят в Украйна! Има потребност от каски, има потребност от бронежилетки ".

Един от уредниците - Васко Кръпката, сподели преди началото на концерта:
" София може да е краен квартал на Европа, само че София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, с цел да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме срещу експанзията на Русия и трето - с цел да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят ".

Андрей Николов от ситуационния център " Отворени порти " сподели, че сега украинската общественост има потребност от организация за образованието на децата, които в България сега са към 20 000:

" Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които дойдоха тук. Вече има 20 000 деца! Това са най-вече майки с деца. Трябва тук да създадем украински учебни заведения за тези деца, с цел да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще заплащат налози. Това е добре и за България, а България също има потребност от работна ръка ".

По време на концерта се събираха и дарения за помощ на украинската диаспора тук. Вероятно средствата ще бъдат ориентирани за организирането на учебни заведения за към 20-те хиляди украински деца в България.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР