Концепцията за емоционална интелигентност, или EQ, съществува от доста време.

...
Концепцията за емоционална интелигентност, или EQ, съществува от доста време.
Коментари Харесай

Емоционално интелигентни в четири стъпки

Концепцията за прочувствена просветеност, или EQ, съществува от много време. Макар че през днешния ден тя е много по-широко призната, изключително в бизнеса, неправилните схващания за това какво тъкмо съставлява и по какъв начин може да се развива не престават да са прекомерно постоянно срещани. Голяма част от материалите, изписани по тематиката, карат развиването на прочувствената просветеност да наподобява като трудоемък развой, който лишава години. Не е чудно, че това доста хора се отхвърлят от преследването на тази концепция, откакто прочетат сходен текст.

Въпреки че всеки вид смяна изисква неизменност и старания, има няколко относително елементарни неща, които може да извършите, с цел да подобрите прочувствената си просветеност на мига. Това са неща, които може да вмъкнете във вашето всекидневие, без да натоварвате в допълнение графика си. Ето четири от тях:

Научете се да обръщате повече внимание на възприятията си

За доста хора възприятията са нещо, което се случва на заден план; нещо, което не си остава вътре в нас, без другите да схващат за неговото битие. Това обаче не е здравословен метод към възприятията. Научете се да отделяте време, в което да мислите и анализирате възприятията, които изпитвате. Опишете с думи прочувственото си положение. Това оказва помощ да опознаете себе си по-добре и да получите по-голям надзор върху възприятията си. Тъй като прочувствената просветеност опира до ръководството на страсти, по-доброто им схващане е първата и може би най-важна стъпка, която би трябвало да предприемете.

Слушайте повече

Емоционалната просветеност включва построяването на по-дълбоки и устойчиви връзки с останалите. Един от методите за постигането на тази цел е посредством слушането. Когато поддържат връзка с други, множеството хора отделят прекалено много внимание на личните си мисли и думи, а прекомерно малко на това, което споделят техните събеседници. Следващият път, когато разговаряте с сътрудник в работата, вместо да мислите за това по какъв начин да му отговорите фокусирайте вниманието си върху думите, които излизат от неговата оста. Повторете казаното от него с ваши думи и задайте някакъв въпрос. Хората са привикнали да не бъдат чувани, тъй че този метод незабавно ще остави положително усещане у вашия сътрудник и ще ви завоюва неговото почитание, даже и в последна сметка да не сте съгласни с казаното от него.

Избягвайте монолозите

Всички сме попадали в обстановка, в която някои стартира да ни споделя обстойно и необятно история, от която се интересува единствено самият той, като да вземем за пример какво е сънувал предходната вечер. В тези случаи разказвачът въобще не осъзнава обстоятелството, че останалите може да не се интересуват от това, което той желае да показа с тях.  В резултат на това хората стартират да отбягват този човек, страхувайки се, че всякога, когато го срещнат, ще се трансфорат в слушатели на следващия незанимателен монолог. За това е значимо когато сте на път да завършете диалог с някой, първо би трябвало да си зададете мисловно въпроса: „ Интересува ли се той от тематиката, която желая да разисквам с него? “ Още по-добър поход към общуването е разкриване на диалога с въпроси за живота на вашия събеседник. Повечето хора обичат да приказват за себе с. Опитайте да запомните някои обстоятелства от казаното и ги използвайте в идващия си диалог с този човек. Така вие демонстрират, че в реалност сте го слушали и че това, което има да каже, е значимо за вас.

Бройте до 10 преди да кажете нещо

Има мигове, в които човек изпитва изключително мощни страсти. Викането и мятането с ръце, когато обичаният ви футболен тим вкара значим гол, е изцяло естествена и даже здравословна реакция, изразяваща положителна страст. Когато обаче изпитваме отрицателни страсти, като да вземем за пример яд или отчаяние, изразяването им на мига може да ни вкара в огромна неволя. Тези страсти утихват бързо, тъй че значимото в тази ситуация е да се научим да се направляваме за няколко секунди, до момента в който се успокоим. Стандартното преброяване до 10 е потвърдено работещ способ. Други хора избират да си подсвиркват или да си тананикат някаква ария. Независимо от това какъв е желания от вас способ за утешение, отлагането на отрицателната реакция може да ви избави от казването на нещо, за което след това ще съжалявате.

............

Харви Дойчендорф , специалист по прочувствена просветеност и създател на книгата „ The Other Kind of Smart “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР