Концепцията за дигиталните валути на централните банки (CBDC) раздели мненията,

...
Концепцията за дигиталните валути на централните банки (CBDC) раздели мненията,
Коментари Харесай

Зловещият заговор на централните банки за CBDC – Марк Юско

Концепцията за цифровите валути на централните банки (CBDC) раздели мненията, като някои хора се притесняват, че тя ще докара до цензура и наблюдаване.

За разлика от тях други я преглеждат като новаторско и ефикасно решение. Според Марк Юско, създател на Morgan Creek Capital Management, обаче, продължаващата банкова рецесия в Америка може да е въведения към доста по-голям проблем под формата на CBDC.

Юско счита, че актуалната наклонност на срив на районни банки и последващото им консолидиране от мегабанки са част от злокобен проект за подкопаване на доверието в банковата система и ориентиране на депозитите към най-големите институции, които могат да бъдат следени на държавно равнище.

Според Юско този проект, би могъл да се съчетае добре с цифровите валути на централните банки, които в допълнение централизират финансовия надзор прявко в ръцете на Централната банка.

Той акцентира системата за сетълмент FedNow като една от ранните стъпки в този проект, която също е подложена на критика от претендента за президент на демократите Робърт Ф. Кенеди-младши. Юско предизвести за евентуалните рискове от сходна система, която би разрешила на държавното управление да следи всички транзакции и да блокира нежеланото парично държание на потребителите.

Макар някои да настояват, че консолидирането на по-малките банки в по-големи, следени от държавното управление структури е просто въпрос на деловитост, Юско не е склонен с това.


 


Той счита, че това е злокобен скрит план за надзор над финансовата система, унищожаване на конкуренцията и подкопаване на основите на това, което прави едно общество велико.

Въпреки другите отзиви, едно е ясно: продължаващата банкова рецесия и появяването на двустепенна банкова система са действителни закани, които се материализират пред очите ни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР