Концепцията за четиридневната седмица бавно се възприема във все по-голям

...
Концепцията за четиридневната седмица бавно се възприема във все по-голям
Коментари Харесай

Четиридневна седмица: Кои държави са я приели и как върви досега?

 Концепцията за четиридневната седмица постепенно се възприема във все по-голям брой страни. Концепцията за четиридневната седмица постепенно се възприема във все по-голям брой страни. - Авторски права Canva От Жозефин Джоли, Люк Хърст и Дейвид Уолш Публикувано на 10/10/2023 - 12:01•Актуализирано 12:01 Споделете тази публикация  Бутон за затваряне  facebook Фейсбук  facebook  twitter Twitter  twitter  flipboard Flipboard  flipboard  изпрати Изпрати  изпрати  reddit Reddit  reddit  messenger Messenger  messenger  linkedin Linkedin  linkedin  vk VK <им src= " https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg " width= " 48 " height= " 48 " alt= " vk " class= " u-show-for-medium " loading= " lazy " fetchpriority= " low " >

Германия се трансформира в най-новия полигон за четиридневна седмица. Беше разгласен нов пилотен план, който отразява апелите на профсъюзите за смяна.

РЕКЛАМА

Разговорите към четиридневната работна седмица бяха обновени от пандемията от COVID-19, като служащи и работодатели премислиха смисъла на гъвкавостта и преимуществата на работното място.

Идеята е елементарна – чиновниците ще работят четири дни в седмицата, като в същото време ще получават същото възнаграждение и ще печелят същите преимущества, само че със същото натоварване.

Следователно фирмите, които понижат работната си седмица, ще работят с по-малко срещи и повече самостоятелна работа.

Четиридневен седмичен експериментален интервал в Обединеното кралство: Тези компании процъфтяват с помощта на „ 101% продуктивност “

Приветствани като бъдещето на продуктивността на чиновниците и салдото сред професионалния и персоналния живот, бранителите на четиридневната работна седмица допускат, че когато бъде приложена, нараства удовлетворението на служащите, а също и продуктивността.

Профсъюзите в цяла Европа приканват държавните управления да вкарат четиридневната работна седмица, само че кои страни са приели концепцията и по какъв начин върви до момента? < /p>

Белгия вкарва четиридневна работна седмица за чиновници, които желаят това

Белгия стана първата страна в Европа, която вкара закон за четиридневна работна седмица.

През февруари 2022 година белгийските чиновници завоюваха правото да извършват цялостна работна седмица за четири дни вместо нормалните пет без загуба на заплата.

Новият закон влезе в действие на 21 ноември предходната година, позволявайки на чиновниците да решат дали да работят четири или пет дни в седмицата.

Но това не значи, че ще работят по-малко – те просто ще съкратят работното си време в по-малко дни.

The задачата е да се даде на хората и фирмите повече независимост да провеждат работното си време.

Белгийският министър-председател Александър де Кроо сподели, че се надява, че смяната ще помогне да се направи известният корав пазар на труда в Белгия по-гъвкав и ще го направи по-лесен за хората да съчетават фамилния си живот с кариерата си.

Той също по този начин добави, че новият модел би трябвало да сътвори по-динамична стопанска система.

„ Целта е да се даде на хората и фирмите повече независимост да провеждат работното си време ", сподели той. „ Ако сравнявате нашата страна с други, постоянно ще видите, че сме надалеч по-малко динамични “.

Само към 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, по-малко от междинното за еврозоната от към 73 и цели 10 процентни пункта по-малко, в сравнение с в прилежащи страни като Холандия и Германия, съгласно данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 година

Работниците в Белгия към този момент могат да преминат към четири- дневна седмица - само че те няма да работят по-малко часове

Съглашението на седемпартийната федерална коалиция на страната е сложило цел за равнище на претовареност от 80 % до 2030 година, цел, която ще служи за поддържане на законните пенсии налични или финансирайте бъдещи понижения на налозите.

Въпреки това, вероятността за четиридневна работна седмица не е привлекателна за всички.

Някои чиновници на цялостен работен ден в действителност ще работят доста дълги дни, в случай че решат да съкратят часовете си, а други, като служащите на смени, просто няма да имат опцията за тази еластичност.

Португалия става последната европейска страна, оповестила експериментален интервал

След триумфа от други пробни стратегии на континента, Португалия направи крачка и се причисли към възходящ лист от страни, които се занимават с концепцията за четиридневна седмица.

Като част от финансиран от държавното управление пилотен план, разгласен първоначално юни 39 частни компании се записаха да вземат участие в самодейността в партньорство с групата за покровителство с нестопанска цел 4 Day Week Global.

РЕКЛАМА

Очаква се фирмите, които вземат участие, да следват „ Модел 100:80:100 “ – 100 % от заплатата за 80 % от времето, в подмяна на ангажимент за поддържане на най-малко 100 % продуктивност.

Със 72 % от хората работейки над 40 часа седмично, Португалия има третата най-дълга работна седмица в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съгласно изследването, формирано от университетите в Лондон и Рединг, които оказват помощ за наблюдението на изпитването.

Португалия не разрешава на шефа ви да ви изпраща текстови известия след работа в закона за отдалечена работа, който трансформира играта

Процесът в Обединеното кралство към този момент е приветстван като „ извънредно сполучлив “

Компании в Обединеното кралство, които организираха шестмесечен пробна четиридневна работна седмица в този момент възнамеряват да създадат по-кратката работна седмица непрекъсната, откакто приветстваха опита като „ извънредно сполучлив “.

Десетки компании бяха включени в шестмесечната пилотна стратегия – най-голямата по рода си - който започва през юни 2022 година, с цел да изследва въздействието на по-краткото работно време върху продуктивността на предприятията и благосъстоянието на техните служащи, както и въздействието върху околната среда и равенството сред половете.

Някои 61 компании от Обединеното кралство и повече от 3300 чиновници  се записаха за програмата, ръководена от откриватели от университетите Кеймбридж и Оксфорд и Бостънския лицей, както и 4 Day Week Global и други групи за покровителство като 4 Day Week Кампания в Обединеното кралство и английският мозъчен концерн Autonomy.

РЕКЛАМА Четиридневна работна седмица: 3300 чиновници в Обединеното кралство стартират най-голямото тестване по рода си

Голямото болшинство - към 92 % - от фирмите, които участваха в тестването взеха решение да запазят политиката за четиридневна седмица след пробния интервал, приветствайки пилотния план като „ огромен пробив “ по-рано тази година.

Както при новото тестване в Португалия, от чиновниците се очакваше следват „ модела 100:80:100 “.

Пилотът в Обединеното кралство беше един от няколкото в международен мащаб, проведени от 4 Day Week Global, който се застъпва за по-кратка работна седмица.

" Подобни стратегии са планувани да започват в Съединени американски щати и Ирландия, като се възнамеряват още за Канада, Австралия и Нова Зеландия, сподели Джо Райл, шеф на акцията за 4-дневна седмица в Обединеното кралство.

Шотландия и Уелс ще се причислят възходящото световно придвижване

В Шотландия държавен развой против държавни чиновници би трябвало да стартира по-късно тази година, до момента в който държавното управление на Уелс обяви

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР