Концентрирано увеличение на погребенията във Варна в месеците на ковид

...
Концентрирано увеличение на погребенията във Варна в месеците на ковид
Коментари Харесай

Сериозен ръст на погребенията във Варна по време на последната ковид вълна

Концентрирано нарастване на погребенията във Варна в месеците на коронавирус вълните, като по време на четвъртата коронавирус вълна през октомври, ноември и декември 2021 година нарастването е най-сериозно. Това заяви за Елица Ботева – шеф на общинското сдружение „ Обреди “.

„ Обикновено разликите в броя на погребенията на годишна база варират сред 200 и 300, а за 2021 година имаме растеж от близо 900 погребения повече спрямо миналата. Сериозно е нарастването и на броя на кремациите “, посочи Ботева.

Предвид огромната централизация на умряли едновременно в пиковите месеци е имало закъснение на погребенията с 10 до 15 дни, изясни още тя.

4 470 погребения регистрира „ Обреди “ за цялата 2021 година против 3 596 за миналата 2020.

От две седмици сдружението към този момент разполага и с нов камион за сметоизвозване. „ Поради огромния размер отпадък, който се генерира от гробищните паркове, сметоизвозващата компания към община Варна не смогва и това е разбираемо. Ръста на погребенията и надлежно увеличеният брой на визити на жителите в гробищните паркове ни принудиха да закупим личен камион, с цел да си подпомогнем активността по транспортиране на отпадъците. От две седмици към този момент тази активност е в ход и напълно скоро казусът с навременното разчистване на парковете ще бъде овладян “, разяснява казуса Елица Ботева.

Като доста огромен проблем шефът на „ Обреди “ уточни и замърсяването на парковете от недобросъвестни жители, които не пазят прилежащите гробни места. Почиствайки изхвърлят отпадъците си където решат, вместо на указаните за задачата места. Също каменоделски компании, които инсталират или демонтират монументи и оставят строителни боклуци в съседство или непосредствена непосредственост.

По думите й този проблем може да бъде позволен с използване на наказания посредством разпоредба или закон.

Мариана Стойкова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР